Вотът идва след серия политически трусове и катаклизми в страната

Ден на размисъл в Македония преди предсрочните избори. 

По темата

Македонците ще гласуват утре за 120-местния парламент в Скопие. Изборите идват след серия политически трусове и катаклизми в страната.

В полунощ приключи 20-дневната предизборна кампания, в която участваха 11 политически формации - 6 партии и 5 коалиции. Те имат общо 58 кандидатдепутатски листи с 1092-ма кандидати за новия парламент.

Това са деветите парламентарни избори и четвъртите предсрочни след обявяването на независимостта на Република Македония. Право на глас имат 1 784 416 души.

Създават се нови политически субекти, които ще се борят с олигархията, котупцията, както и за съдебна реформа. Двете основно действащи лица поне от две години насам са Никола Груевски, който е на власт почти десет години, както и основният му опонент Зоран Заев. Заев е начело на СДС, а миналата година беше начело на големите протести, които избухнаха в Македония. Те бяха под слогана “Няма правда, няма мир”.

Груевски, макар и индиректно, през януари се отказа от властта, но все пак продължава да управлява.

Над 20% от хората отказват да кажат за кого ще гласуват, макар че твърдо са заявили, че ще го направят. Това е един резерв и за двете партии.

Много остри реплики бяха разменяни в краткосрочната, около три седмици кампания.

Още по темата гледайте във видеото.