Висока скорост или грешна подредба на цистерните може да са предизвикали трагедията

Няколко са хипотезите за взрива на цистерна в Хитрино. По думите на транспортния министър Ивайло Московски тежкият влаков инцидент може да е станал заради превишена скорост. 

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА ЕКСПЛОЗИЯТА

По темата

Според председателя на транспортната комисия Настимир Ананиев други възможни причини са грешна подредба на самата композиция или проблем с подвижния състав.

"Ако не са наредени по правилния начин, някоя от цистерните може да излезе от релсите", поясни той.

ПЪРВИ КАДРИ ОТ РАЗРУШЕНИТЕ ДОМОВЕ В ХИТРИНО

Според бившия служебен министър на транспорта Кристиан Кръстев причината може да е техническа неизправност в композицията.

"Очевидец е казал, че е видял искри от влака, което значи, че грешката е в подвижния

състав", изтъкна Кръстев.

И той, и Московски увериха, че няма проблеми с инфраструктурата в района.   

"Става дума за авария, която очевидно може да бъде предизвикана от човешка или техническа грешка". Това заяви за NOVA депутатът от Реформаторския блок Йордан Караджов, който е член на транспортната комисия. 

"Става дума за авария, която очевидно може да бъде предизвикана от човешка или техническа грешка", заяви за NOVA депутатът от Реформаторския блок Йордан Караджов, който е член на транспортната комисия. Според него може да е имало нещо на железния път, което да е предизвикало дерайлирането на вагоните. 

Засега не са открити проблеми по релсите, нито в спазването на изискванията при редене на композицията. Затова разпитите на машинистите ще се окажат ключови за разследването. И тримата били с богат опит. Преди да започнат работа в частния превозвач, работили в Русенското локомотивно депо. Двама от тях – отговорен и помощник-машинист, били в първия локомотив, а третият – в този преди композицията с цистерните.

Товарът е превозван от гара Дружба в Бургас до гара Север в Русе и от там за Румъния. Всички изисквания за подреждане на композицията били спазени – превозвачът има специална площадка, на която това да се случи. А всички вагони били минали ревизия.

Компанията "Булмаркет рейл карго" е един от големите играчи на пазара на горивни превози. За миналата година фирмата е държала малко под 5% пазарен дял при превозите на товари и е един от лицензираните железопътни превозвачи у нас. 

От транспортната комисия в народното събрание ще изискат проверка на железопътната мрежа у нас. Очаква се в понеделник депутатите от комисията да се съберат извънредно и да изслушат транспортния министър Ивайло Московски за причините за инцидента.