Не е ясно дали машините ще бъдат купувани или наемани, заяви служебният вицепремиер

Министерският съвет има готовност да осигури всички необходими средства за машинно гласуване, съобщи вицепремиерът Стефан Янев. Изказването дойде след първото заседание на работна група към кабинета, която се занимава с организацията на предстоящите парламентарни избори на 26 март. 

По темата

Вероятно ще са необходими около 13 хиляди машини за гласуване, каза Янев, но не уточни дали те ще бъдат купувани или наемани.

Сертифицирането на машините за гласуване е задължително. Сега се търси наш държавен орган, които би могъл да го направи. Ако това не е възможно, ще се ползва помощ от чужбина, допълни Янев.

МВР, ДАНС, прокуратурата и другите държавни структури, ангажирани с изборите, работят така, че да не се допусне купуване на гласове на изборите, каза вицепремиерът.

Машинно гласуване ще има и в чужбина, и от ЦИК са потвърдили днес, че могат да помогнат на Министерството на външните работи с логистиката и обучението на членовете на секционните избирателни комисии. "Определението по план сметката за изборите 30 млн. лева няма да достигнат, но имаме уверението на финансовия министър за увеличаване на тази сума", каза Камелия Нейкова от ЦИК. 

ЦИК все още няма решение за това по какъв начин ще се набавят машините за машинно гласуване - чрез купуване или наемане, както и за организирането на обществената поръчка. В изборите до сега машините винаги са били наемани. От Комисията помолиха да им бъде дадено още малко време за тази организация, преди да обявят резултатите.

Говорителите бяха категорични, че въпреки че Законът не ги задължава, те ще се съобразят и ще изпълнят решението на Върховния административен съд за въвеждане на машинното гласуване и ще обявят обществена поръчка. "Ако няма машинно гласуване, няма основание изборите да се смятат за незаконосъобразни и да се оспори тяхната легитимност', посочи Александър Андреев. 

"Изборният кодекс по неговия смисъл предвижда машинно гласуване не в предсрочни, а в редовни парламентарни избори и Законът е безпрекословен", коментира още Мария Мусорлиева. От ЦИК припомниха и че сроковете на Закона за обществените поръчки не се прилагат при процедурите за машинно гласуване.