Това означава амнистия за десетки хиляди български семейства.

Край на вечните дългове. Управляващите предлагат ако 10 години не сме се издължили към частни фирми, дълговете ни автоматично да отпадат. Това означава амнистия за десетки хиляди български семейства.  

По темата

Ако не си плащаме кредита, ден преди да изтече петгодишната давност по сегашния закон банката може отново да си потърси парите. И срокът се подновява с нови пет години. Реално, този процес може да е вечен и кредитът да остане като завещание за децата ни. Да се сложи край на това искат депутати.

"Вместо дългът да намалява, той расте и това може да продължава вечно", коментира евродепутатът Емил Радев.

За да не са вечни дълговете на хората към фирмите, държавата предлага след 10-ата година да се опростят. 

"Ако можем да излекуваме пациента с аналгин или с антибиотик, няма смисъл да го поставяме под обща упойка и да го вкарваме в интензивното", смята депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов.

Идеята е давността да е 10 години, но без да се подновява. И каквото е събрано - събрано. Според колекторските фирми обаче идеята не е добра. В следващите години щели да се "опростят" 60 на сто от просрочените потребителски кредити. Това са около 78 хиляди заема. 

Според изчисленията на депутатите, това ще засегне около 600 хиляди семейства. Банките са съгласни. Частните съдебни изпълнители също са "за". Но трябвало да им се даде право да събират дълговете по-бързо. И да не се допускат дълги съдебни процедури.

Против са колекторите. Допускат, че гражданите ще използват хитрост. Питанка, според тях, има и за репутацията на хората пред банките, ако веднъж им бъде опростен дългът. А за наследниците нямало страшно. И сега можели да се откажат от наследството си.  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.