Мащабният проект е известен като „Зелената сделка”

Европейските лидери подкрепиха амбициозния план на новата Европейска комисия за постигане на климатичен неутралитет на Европа. Срокът това да се случи до 2050 година не намери одобрението на всички, тъй като Полша, зависима силно от въглищата, не може да справи с датата.

Мащабният проект, известен като „Зелената сделка”, ще промени радикално европейската икономика и финанси и ще насочи до 1 трилион инвестиции, за да спре вредните емисии.

СЛЕД СРЕЩАТА В НАТО: Купуваме подводници от Норвегия (ОБЗОР)

Европа поема зеления курс, който ще промени радикално през следващите няколко десетилетия икономиката, енергията и финансите на стария континент. Всички се обединиха зад зелената сделка, освен Полша, която има възражения само около срока от 2050 година, защото все още е силно зависима от въглищата.

 

 

За сметка на това тя ще получи компенсаторни стимули във финансовата рамка, която ще определи следващия дългогодишен бюджет на Европа. С тази силно амбициозна промяна дебютираха новите лидери Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайерн.

СРЕЩА НА ВЪРХА: ЕС обсъжда климата, Brexit и парите до 2027 г.

“Това e много важен и ключов проект за Европа, който показва силната й амбиция. След обявената от Еврокомисията зелена сделка, след конференцията за климата в Мадрид, ние поемаме ангажимента Европа да стане първия климатично неутрален континент”, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

„Решени сме да справим с климатичните промени и да ги превърнем във възможност за Европейския съюз. В момента ние сме лидер в това отношение и искаме да продължим да играем водеща роля. За нас това е възможност за нов тласък на растежа, защото е свързано с много инвестиции, наука и иновации. Наясно сме, че за някои региони ще е трудно да пригодят, но те ще бъдат подпомогнати”, коментира председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

 

 

 

България обвързва подкрепата за инвестиционните планове на Европа с интересите на нашия бизнес и пакета Мобилност. В одобрената версия той задължава нашите камиони да се връщат празни в страната на всеки два месеца.  „Имам подкрепа на други лидери. Нещата не свършват тук. Какви Зелени сделки и нулеви емисии като пращат камини напред – назад”, коментира премиерът Бойко Борисов.

Новият европейски бюджет ще трябва да се пригоди не само към климатичните амбиции, но и към липсващата британска квота в касите на Брюксел. „Великобритания става трета страна. Това не е края, а просто начало на ново приятелство”, каза Урсула фон дер Лайен.

А на финалния за годината Съвет блесна нова европейска звезда. Новият премиер на Финландия, 35-годишната Сана Марик прикова вниманието и си печели приза за  красив премиер.

С днешния съвет приключи и финландското председателство. От януари щафетата поема Хърватия.

Репортер: Антоанета Николова