Те ще бъдат поставени на междуградски пътища до 2 години

Отпускат 42 милиона лева за зарядни станции за електромобили по магистралите. Парите идват от програмата „Транспортна сигурност”. Станциите ще бъдат изградени в близките 2 години и половина. Като условието е да бъдат по коридорите на така наречената Трансевропейска транспортна схема. В нея попадат основно магистралите Тракия и Струма. След изграждането им пътуването между градовете с автомобил като този ще бъде много по-лесно.

Екип на NOVA се качи в електромобила на генерал майор Груди Ангелов. „Зареждам го в зависимост от километража, който ще бъде навъртян, и от начина на шофиране. Вчера сутринта съм я свалил от зарядната станция. Изминал съм 107 километра и остават още 226 километра”, обяснява Груди Ангелов.

Слух или истина: Западните компании се отказват от електрическите автомобили

Разказва, че досега не е имал проблем с намирането на станция, когато пътува в страната.

„Със средна скорост 120 км/ч и между 35 - 40 лева – на отиване и връщане изминавам 600 километра”, твърди той.

Засега електроавтомобилите не са голям част от всички коли по пътищата ни. Техният брой е точно 17 458. Но това ще се промени в близките 5 години.
„Ще са минимум три пъти повече, което означава, че зарядните станции трябва да бъдат в същата прогресия. Даже малко повече”, посочва  Илия Левков от Национална браншова организация за електрическа мобилност.

Автопаркът на ЕС: Броят на електромобилите се увеличава с 55%

Затова от Министерството на транспорта ще помогнат с още места за зареждане. „Нашата задача е да изградим поне 160 станции. Те ще бъдат във всички части на страна, с изключение на Югозападния район, който е район в преход и изключен от тази схема”, заяви  Мартин Георгиев от Министерство на транспорта.

„По принцип зарядната инфраструктура в България е добре развита. По директива 94 от 2014 година беше заложена препоръчителна бройка от около 7000. Останалите 6000 още не сме ги постигнали, но вървим в тази посока”, подчертава Илия Левков.

А с повечето станции ще е възможно и по-лесното пътуване. „Да извадим електромобилите извън градовете и да може да се пътува нормално”, посочва Мартин Георгиев.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase