Там беше финализиран процесът, с който „Булгартрансгаз“ става равнопоставен акционер в проект за втечнен природен газ

Премиерът Бойко Борисов пристигна в Атина, където заедно с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис участва във финализирането на процеса, при който „Булгартрансгаз“ ЕАД става равнопоставен акционер в проекта за терминал за втечнен природен газ край Александруполис.

 

 

Премиерът инспектира строежа на интерконектора с Гърция (ВИДЕО)

В гръцката столица двамата премиери присъстваха на официалната церемония по подписване на договора между изпълнителния директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов и Асимина–Елени Копелузу, която е основен акционер в „Газтрейд” С.А. - проектното дружество, което ще реализира терминала за втечнен природен газ в близост до град Александруполис в Северна Гърция.

Сред гостите, при полагането на подписите, беше и посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа, която още в началото поздрави Борисов за енергийните успехи. 

 

 

„Днес даваме възможност да получаваме газ от всички краища на света. Гърция и България стават основен енергиен хъб и допринасяме за енергийната диверсификация в региона”. Това заяви Борисов на церемонията.

„С инвестициите, които направихме в България, с изключителната подкрепа на ЕС, на ЕК, с мира, диалога, приятелството и стратегическото сътрудничество с нашите колеги от Гърция, днес ние придобиваме собственост в терминала“, изтъкна премиерът.

Борисов добави, че интерконекторът Гърция-България се строи на пълни обороти. „На теория съм чувал много за диверсификация, днес става факт“, категоричен беше министър-председателят. Според него наличието на истинска енергийна борса е добро за икономиката, бита и за европейския Пакт за зелена енергия.

„Газовите потоци течаха от Изток на Запад, от Север на Юг с компресори, които бутаха втечнения газ само в една посока. Ние направихме много инвестиции в България, обърнахме реверсите“, изтъкна Борисов. „Когато се обръща посока, винаги е трудно и предизвика бунтове, революции, раздразнение, а паралелно с това България влезе и в Банковия съюз, в чакалнята на еврозоната, така че гръцките фирми, инвеститори да бъдат абсолютно гарантирани за своите инвестиции за в бъдеще“, добави премиерът, който също така благодари за усилията на работещите по енергийните проекти.

„С новия газопровод се превръщаме в един хъб на благоденствие и развитие за нашите народи. Да напомня, че някога енергията е била началото на война и причината за война, а сега ще стане причина и основа за мирно съществуване и сътрудничество - не само в полза на нашите два народа, а въобще на европейския континент”, бе мнението на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.

Борисов към секретар на САЩ: Приоритет е диверсификацията на маршрутите за доставка на природен газ

Подписването на днешното споразумение ще позволи България да се възползва в пълна степен от новите възможности, които доставките на втечнен природен газ предлагат. В началото на настоящата година „Булгартрансгаз“ ЕАД сключи предварителен договор за закупуването на 20% от акционерния капитал на „Газтрейд” С.А. След като днес документите бъдат финализирани, страната ни ще има реално участие в проекта и съществен принос за възможността втечнен природен газ да бъде доставян от различни източници, включително от САЩ, Катар, Израел и др. Участието на България в проекта е стратегически важно за диверсификацията и сигурността на енергийните доставки не само в страната ни, но и в целия регион, уточняват от Министерския съвет. За значението на проекта и за сериозния ангажимент на България към него е показателно това, че Булгаргаз вече е резервирал количества природен газ за период от десет години.

Терминалът край Александруполис ще бъде второто съоръжение за втечнен природен газ в региона, след този в Ревитуса, Гърция, до което България има достъп. Ще бъде изграден модерен високотехнологичен плаващ терминал за приемане, съхранение и регазификация на втечнен природен газ. Планираният  капацитет на терминала за регазификация и подаване към газопреносната мрежа на Гърция възлиза на 6,1 млрд. м³ годишно. Капацитетът за съхранение е 170 хил. м³ втечнен природен газ. Планира се търговската експлоатация на съоръжението да стартира до края на 2022 г.

Борисов: Сътрудничеството между България и Гърция е гарант за стабилността в региона (ВИДЕО+СНИМКИ)
 
Проектът допринася за реализиране на цялостната концепция за Газов хъб „Балкан“, която предвижда чрез изграждане и развитие на необходимата газопреносна инфраструктура да се свържат пазарите на природен газ на страните в Централна и Източна Европа. Проектът е определен от Европейската комисия за проект от „общ интерес“ за страните членки и се реализира съобразно политиката и приоритетите за изграждане на единен взаимосвързан общоевропейски енергиен пазар. Терминалът е в синергия с други инфраструктурни проекти в региона като например интерконектора Гърция–България и разширението на подземното газово хранилище „Чирен“.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.