Те създадоха гражданска инициатива „Баби срещу десницата”

През последните седмици в цяла Германия хората излязоха по улиците, за да протестират срещу десния екстремизъм. В малкия град Дьобелн група по-възрастни жени се обединиха, за да създадат „Баби срещу десницата” - непартийна гражданска инициатива, която води кампании срещу десния екстремизъм.
 
„Трябва да се изправим срещу тях, не може да се страхуваме”, казва Ангелика Клайнвехтер, която е част от инициативата.
 
Уте Бериш - директорката на местната детска градина, също участва в групата. Тъй като много хора в града я познават, досега тя е била предпазлива в изразяването на политическите си възгледи. 
 
Мнението на много хора обаче се променя, когато се появиха съобщения за тайно събрание на крайната десница с участието на политици от партия „Алтернатива за Германия” и други. Твърди се, че участниците са обсъждали експулсирането на милиони хора с негермански корени.

„Намирам го за наистина ужасно. Не мога да си представя как може да имаш такива идеи. За мен това е необяснимо. Фактът, че тази среща се е състояла, както и това, което е било обсъждано на нея, дълбоко ме шокира и засегна. Това най-накрая ме подтикна да направя нещо”, казва Доната Порстман.
 
Тя създава местен клон на „Баби срещу десницата". Към групата в Дьобелн вече са се присъединили над 20 жени, a интересът към нея не намалява.

„Това е като да си яхнал вълната. Факт е, че има и други участници, хора от цяла Германия, Австрия и Швейцария. Това веднага ме кара да се чувствам като част от нещо по-голямо”, казва Порстман.

Тези жени искат внуците им да растат в демократично общество. Те се надяват, че протестите им ще помогнат, за да се предотврати по-нататъшното покачване на изборните резултати на крайната десница.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase