Яница Петкова и Георги Проданов за възможните сценарии

Подадената оставка от страна на Николай Денков се случи по-бързо, отколкото се очакваше, но не беше неочаквана. Въпросът е кой ще надделее между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС от гледна точка на позиции. Имаме ситуация, в която съществува възможност за пренареждане на картите или раздаване на нови в това Народно събрание и всеки се опитва да се възползва. Това коментира в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS социологът от „Галъп” Яница Петкова.

Киселова: Президентът ще даде време за преговори, за да не се окаже виновен за нови избори

Според политолога Георги Проданов документите на двете партии (меморандумът на ПП-ДБ и Споразумението за съвместно управление на ГЕРБ-СДС) излизат толкова късно, за да няма финален документ. „Ясно е, че едно такова споразумение би заложило рамки, с които ще трябва да се съобразяват. В тези девет месеца се видя, че всеки пропуск на едната страна се използва от другата”, уточни той.

По думите му ПП се опитва да постигне контрол през участието си в управлението над политиките, които регулира държавата, с идеята, че по този начин могат да бъдат спрени порочните практики в управлението на ГЕРБ. „В същото време ГЕРБ се опитва да се трансформира, като запази част от хората и интегритета си”, добави Проданов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase