За първи път в новата ни история служебно правителство се закле в НС

За първи път в новата ни история служебно правителство се закле в Народното събрание, вместо в президентството. А причината е в последните промени в Конституцията.

Новите министри дадоха обещание да работят в името на народа в присъствието на депутатите, президента и вицепрезидента. В състава, който представи Димитър Главчев в петък има само една промяна и то не на министъра на вътрешните работи, за които се чуха критики, а на министъра на външните работи. На този пост застава Стефан Димитров вместо Ивайло Ценов.

Малко след клетвата на новите министри не закъсняха и първите коментари от политическите партии.

„От това, което виждам, доминира старият кабинет „Денков - Габриел", особено с такива знакови министри като Гвоздейков, Вътев, заместник-министрите, които са всичките назначени по времето на ПП. Има само 3-4 нови имена", поясни той.

По думите му лидерите на ПП-ДБ се опитват да вменяват, че някой друг е виновен. „По време на двете седмици преговори нито веднъж по темите за правителството и споразумението никой от ДПС не се е намесил, освен за 160-те души за гласуване", твърди Борисов. 

„Това служебно правителство можеше да изглежда по съвсем различен начин. Тези два месеца да използваме в преговори и след изборите да се направи едно истинско коалиционно споразумение", смята лидерът на ГЕРБ.

От това, което виждам в последните дни стигам до извода, че те (ПП-ДБ – бел. ред.) са имали други мисли. Надявам се разследващите органи да доведат нещата до край, защото контрабандните канали очевидно са се развивали, добави Борисов.

ПРИЕЛ-ПРЕДАЛ: Главчев пое управлението, кабинетът „Денков-Габриел” остава в историята

За разрасналата се сага в МВР, оставането на вътрешния министър Калин Стоянов в състава на служебния кабинет, подадената и оттеглена оставка на Живко Коцев и твърдения за оказан натиск върху него от висшите етажи на прокуратурата, Борисов коментира:

Изненадан съм от това, което чувам в последните дни. Живко Коцев лично съм го назначавал във Велико Търново, затова го подкрепихме. Надявам се Главчев да умее да управлява тези два месеца, да се проведат изборите. Ако това се окаже истина, бихме работили с ПП-ДБ, но без техните партийни знакови лица.

Запитан дали има въздействие върху Димитър Главчев, лидерът на ГЕРБ припомни, че последния път, когато е разговял с него му е искал оставката му. "Никога нямаше да оставя министър от тези, никога външен министър нямаше да е този господин, който е, ако имаш влияние върху Главчев", каза Борисов. 

"Сбърканите промени в Конституцията доведоха до тази ненормална ситуация. Нека да е ясно, че отговорност носят ПП-ДБ, ГЕРБ И ДПС, които гласуваха измененията. В резултат на това имаме политически служебен кабинет. Според БСП това е кабинет на ГЕРБ. Начело с министър-председател г-н Главчев е ясно, че не можем да говорим за независимо служебно правителство. БСП категорично се разграничава от всички тези действия. Гласувахме и против Конституцията, не отидохме и на консултацията при президента, защото това не бяха истински консултации. Това беше опит всички политически партии да бъдат съотговорни към случващото се. Години наред сме алтернатива на този модел на правене на политика. Ясно и категорично заявявам, че ние от БСП, нямаме нищо общо". Това заяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова след полагането на клетва от кабинета "Главчев".

"Събитията в МВР подлагат под съмнение честните избори. За нас това е най-важната задача за служебния кабинет, за партиите и за цялото общество. Искаме гаранция за честен вот", поясни тя.

Борисов за служебното правителство: Виждам, че доминира кабинетът „Денков-Габриел“

По думите на Нинова оставането на Калин Стоянов на поста в силовото ведомство е грешка.

"Предварително бяха заложени "мини", и то в най-важните министерства. МВР е едно от първите, за което има протести, още преди министрите да положат клетва. Ако зависеше от БСП, Стоянов не би бил министър. Всеки трябва да си носи отговорността", обясни още Нинова и допълни, че цялото положение излъчва несигурност и нестабилност.

"Притеснен съм от факта, че много бързо започваме да се връщаме към "мутренските времена". Това заяви пред журналисти съпредседателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Кирил Петков.

ПРИЕЛ-ПРЕДАЛ: Главчев пое управлението, кабинетът „Денков-Габриел” остава в историята

"Вече имаме фактически писмени сигнали, че главният прокурор лично е заплашвал главния секретар на МВР. Това не звучи като европейска държава", посочи Петков. 

"Някакъв часовник се развява, за да се покрие нещо много по-страшно - прокуратурата отново се използва като бухалка", каза Петков в отговор на въпрос продължават ли да подкрепят Живко Коцев, въпреки разкритията от последните дни и изтеклите в публичното пространство снимки.

„Цялата тази история прилича на черен предизборен пиар, който цели да ни компрометира нас като политическа сила. За морала ще питате този който е бил на снимките. Има друг важен въпрос и ние го поставяме многократно, включително Николай Денков е изпратил сигнал, че е оказан натиск върху главния секретар Коцев да подаде оставка не от кой да е, а от главния прокурор и министъра на вътрешните работи”, коментира от своя страна и съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов.

"В навечерието сме на избори, на нещо, за което предупреждавахме, че ще ни доведе до конституционна криза. И ако тя бъде избегната към днешна дата, то това ще е с цената, че служебното правителство ще бъде ярко овладяно от сегашните управляващи". Това каза в кулоарите на парламента народният представител от "Възраждане" Цончо Ганев след полагането на клетва на служебния кабинет "Главчев".

ПРИЕЛ-ПРЕДАЛ: Главчев пое управлението, кабинетът „Денков-Габриел” остава в историята

"Имаме изключително "балансирано" правителство към момента – между ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ. От кабинета "Денков" в служебния остават четири ярки лица. Оттук нататък е ясно, че това правителство ще изпълнява онова, което изпълняваше редовното", добави Ганев.

Борисов за служебното правителство: Виждам, че доминира кабинетът „Денков-Габриел“

Той подчерта, че "Възраждане" няма доверие в онова, което предстои да свърши правителството на Главчев, нито във вътрешния министър.

Нинова: Служебният кабинет е на ГЕРБ

"Насочени сме към това да обясним и да стимулираме хората, които не искат да гласуват. Тези 60% негласуващи трябва да знаят, че алтернатива има и тя е в самите гласоподаватели. Всеки един, който не гласува, остава държавата на раменете на купения и корпоративния вот", добави Ганев.

“Кабинетът на Главчев е изцяло политически на ГЕРБ и това е заслуга на ПП-ДБ”. Това заяви депутатът от ИТН Станислав Балабанов преди клетата на служебния кабинет.  “Не мога сега да оценявам състава, но се надявам да отидем на едни по-честни избори”, каза още той. 

Според него има тежък скандал не само около вътрешния министър Калин Стоянов, който остава на длъжността си, но и около главния секретар на МВР Живко Коцев.

ПРИЕЛ-ПРЕДАЛ: Главчев пое управлението, кабинетът „Денков-Габриел” остава в историята

“Това е корупционна верига между политици, висши чиновници и обикновени контрабандисти”, смята депутатът. 

Виждате кои са новите министри - от "Продължаваме промяната – Демократична България" има много хора, за другите е рано да съдим, нека им дадем време да се докажат. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ДПС Делян Пеевски след полагането на клетва на кабинета "Главчев". 

Цончо Ганев: "Възраждане" няма доверие на служебния кабинет

Относно скандала около задържаните при акцията директора на Агенция "Митници" и главния секретар на МВР Живко Коцев, Пеевски коментира, че никога не е имало подобен казус в държавата.

"Планини от кеш, партия на пудела... Това красиво същество носи пачки към господарите си. Видяхме кои са те на снимките", посочи депутатът, относно разпространени снимки в социалните мрежи. 

Борисов за служебното правителство: Виждам, че доминира кабинетът „Денков-Габриел“

"Да видяхте някой от ДПС? Да видяхте някой от ГЕРБ? Целият елит на ПП-ДБ е на тези снимки в особени състояния с едни контрабандисти", коментира още Пеевски. И изрази надежда Прокуратурата и службите "да не прикрият нещата и всичко да излезе наяве". По думите му българските граждани трябва да видят кой политически елит е откраднал парите им.

"Това са парите, които трябваше да са в бюджета и да бъдат за българските граждани. Но видяхме къде са – по скъпи почивки в чужбина, по планини от кеш“, коментира депутатът. 

Нинова: Служебният кабинет е на ГЕРБ

В отговор на въпрос дали Калин Стоянов и Живко Коцев трябват да останат на постовете си, Пеевски призова да се видят разпространените снимки. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase