Прогнозата направи председателят на ДКЕВР...

Цената на тока ще се вдигне с не повече от 10% от първи юли. Прогнозата направи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев.

В края на миналия месец от електроразпределителните дружества поискаха скок в цената на електроенергията с между 3 и 9 на сто. Междувременно стана ясно и че НЕК също иска поскъпване на тока с 8.5 %. Това наслагване е и причината за драстичната прогноза на комисарите.

Очаква ни и скок на цената на природния газ от първи април, но с не повече от 7-8 процента. Това ще доведе до поскъпване на парното и топлата вода, но засега не е ясно с колко.

„Знаете, че топлофикационните дружества не промениха цените на топлинната енергия Въпреки повишението на природния газ от първи януари и запазиха цените за отоплителния сезон. Така че те имат натрупани недовзети приходи, които заедно с новата цена на газа трябва да им бъдат отразени в цените\", заяви председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

Той поясни, че за всички дружества е различно и подчерта, че на първи април ще бъдат определени цените на природния газ и едва след това ще ста нат ясни цените на топлинната енергия.

 

Още по темата очаквайте в Новините на Нова от 19 часа.