Това съобщи земеделският министър ден след като получи уверението на производителите, че ще свалят цените...

Няма изгледи яйцата да поевтинеят - това съобщи земеделският министър ден след като получи уверението на производителите, че ще свалят цените. Информацията е дошла от големите търговски вериги, които на свой ред обвиниха производителите, че те са тези, които продават стоката си твърде скъпо.

 

Вчера, след  срещата с производителите министърът на земеделието Мирослав Найденов каза: „Търговските вериги в момента слагат между 10 и 12 стотинки надценка на яйце. Това е неморално\".

 

Само ден по-късно, след срещата с търговците той уточни: „Оказа се,  че надценката е друга - тя е 10, но не стотинки, а процента, което - в изражение, е между 2 и 4 стотинки\".

 

Така отговорът на въпроса кой  по веригата спекулира с цените на яйцата изглежда все по-далече.

 

„Дали е прехвърляне на топката – не зная, но със сигурност има различия по темата\", каза Найденов.

 

В своя защита, представителите на големите вериги си послужиха с цифри.

„Средните изкупни цени са между 33-36 стотинки в момента, на които ние купуваме. За брой цена яйце ние продаваме и на единична бройка – но само бели яйца, които в момента са на продажна цена 38 стотинки, при закупна цена 36\", обясни Марио Колев, представител на търговска верига.

 

Тук спираме за момент, за да представим резултатите от нашата проверка в най-големите вериги. Търговците заявиха, че от началото на новата година потреблението на яйца е намаляло с между 30 и 40%.

 

В липсата на яйца, търговците прозряха умисъла на производителите умишлено да задържат стоката, за да продават по-скъпо. И след като поевтиняване на яйцата не се очертава, всички препоръчаха да се надяваме на великденските намаления, които, ако имаме късмет, могат да достигнат и до 10%.

 

Репортер: Яна Николова