Въпреки недоволството, финансовият министър се закани да извърши реформата докрай...

Митничарите излизат на протест в четвъртък. Експертите от Централното управление на агенция недоволстват от преместването на администрацията в Русе.

Още в средата на май повече от 80% от служителите на Агенция „Митници" и Националната агенция за приходите внесоха в Министерския съвет подписка срещу реформата.

Държавните служители са поставени пред дилемата или да останат без работа или да започнат живота си отначало, премествайки се в друг град.

За Стефан и Анета изборът е двойно по-труден. Освен в агенцията, митническите експерти са заедно и в живота. Едно ново начало в Русе би им коствало голяма част от постигнатото до тук. Както в кариерата, така и в семейството им.

„Това означава, че или трябва да се разделим и някой да замине или просто и двамата да останем без работа в момент, в който виждате какво става на пазара на труда", обяснява Стефан.

По думите на Анета тя е изправена пред трудния избор – детето или кариерата: „Това е явно краят на кариерата ми. Изправена съм в ситуация да избирам и предполагам, че ще си избера детето и това означава да се разделим."

Дилемата на Стефан и Анета стои пред почти всички експерти в агенцията. Затова са твърдо решени да преборят идеята на Симеон Дянков.

Въпреки недоволството, финансовият министър се закани да извърши реформата докрай.

„Реформата е решена. Въпрос на време е – никой не е роден митничар – работа много за тези, които искат да я вземат. Има достатъчно кадърни хора", коментира финансовият министър.

Според митничарите обаче, без подготвени експерти работата в агенцията е обречена на крах.

Припомняме ви, че идеята властта да се разпръсне из страната беше лансирана още от първата година на управлението на ГЕРБ. Основната цел е създаване на нови работни места извън столицата и приближаването на институциите до хората. Все още обаче няма ясни разчети колко ще струва реформата.

Освен при Агенция „Митници" децентрализация ще има и при данъчните. Плановете на правителството са служителите от централното управление на Националната агенция за приходите да се премести във Велико Търново.

Въпреки че при едно от последните си посещения в града, премиерът Бойко Борисов намекна, че това местене май се отлага.

Сред другите планирани промени са ресор "Туризъм" със заместник-министър Иво Маринов да отидат в Пловдив, а Агенцията по рибарство и аквакултури - в Бургас. Част от земеделското министерство вероятно също ще се настани в града под тепетата.

 

Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Георги Георгиев