Според него тези действия няма да имат особен ефект за потребителите

Опитът на правителството да замрази временно цените на основни хранителни продукти в някои от големите търговски вриги не е решение на проблема с непрекъснатото поскъпване на стоките.

 

Така президентът Росен Плевнелиев коментира мерките за овладяване на ценовия шок. Според него тези действия няма да имат особен ефект за потребителите и препоръча да се търсят други механизми, които да повлияят  благоприятно на пазара. 

 

Държавният глава е на мнение, че тримесечното замразяване на цените на някои от основните хранителни продукти е временна мярка, която няма да има особен ефект. И припомни, че и в миналото са правени не малко подобни опити за стопиране на цените, но нито един от тях не е успял.

 

Това действие е с доста въпросителни и не считам, че дългосрочно ще има положителен ефект. В миналото са правени не малко такива опити и нито един от тях не е успявал. Трябва да си даваме сметка първо, че цените в световен аспект растат и то драматично на хранителните стоки. Това се отнася също така и за цените на някои енергийни ресурси с изключение на газта, която отбеляза значителен спад. Второто е, че цените се свалят не със споразумение с няколко вериги. Цените се свалят със създаване на конкурентна среда, в която да имаме състезание честно, между много доставчици и производители и по този начин пазарът сам, доказано ще достигне едни разумни, пазарни поносими цени”, подчерта държавният глава.

 

Според президента България може да се позиционира по пътя на печалбите, ако инвестира във фабрики за храни и така ще удържи цените на някои от стоките от първа необходимост.

 

Плевнелиев посочи, че в момента у нас се произдежда 10 пъти по-малко месо, отколкото преди 20 години. Внасяме десетократно повече домати и краставици отколкото изнасяме. Ако тези трендове се обърнат, тогава в България ще има  ценообразуване, базирано не на внос и на договорки с търговски вериги, а на производство, смята Плевнелиев.

 

Репортер:  Благой Бекриев