Манюел Валс ще посети и Румъния...

 

Министърът на вътрешните работи на Франция Манюел Валс заяви, че ще посети България и Румъния, за да търси решение на проблема с ромските гета. Повод за думите му стана поредното разрушаване на лагер на роми край Париж. Полицията изгони около 100 души от импровизираните им жилища.
 
Ромите от разтурения лагер обясниха, че никой не ги е предупредил, че трябва да напуснат.
 
Министърът на вътрешните работи заяви, че не може да понесе гледката на семейства, живеещи по този начин. Валс обеща да призове българското и румънското правителство да положат допълнителни условия за интеграцията на ромите.
 
"Трябва да се търси решение в краткосрочен план, но и дългосрочно. Заедно с министъра по Европейските въпроси, ще посетим България и Румъния в средата на септември. Имено в тези страни трябва да бъде намерено решение", коментира Валс.
 
Правителството на Франция отново търпи критики за начина, по който се отнася с ромите в страната. Въпреки че по време на управлението на Никола Саркози социалистите критикуваха принудителното изселване на ромите, след като дойдоха на власт, те продължиха с тази практика.