Така ще намалеят и лихвите ни за закъснели сметки и санкциите, които дължим за тях

Основният лихвен процент достигна най-ниските си стойности от години. Така ще намалеят и лихвите ни за закъснели сметки за парно, ток или вода, както и санкциите, които дължим за неплатени данъци и осигуровки.

 

Основният лихвен процент се изчислява от БНБ, като той зависи от паричните потоци, които различните банки си обменят. Основната лихва обаче няма нищо общо с лихвите по кредитите и депозитите – тях всяка отделна финансова институция ги определя по собствени формули.

 

И ако през юли основната лихва е била 0.16%, то през август и септември спада и достига до 0.04 на сто. Така, ако имате неплатени данъци или осигуровки, например, сега ще дължите по-малко наказателни лихви.

 

Колкото по-малък е лихвения процент, толкова по-малка е и лихвата за забавени плащания  към държавата, обясниха от НАП. В известен смисъл това е и насърчаваща мярка, защото ако един бизнес има обективни трудности, по една или друга причина неговата лихва практически намалява.

 

Имайки предвид обаче, че лихвата така или иначе е на много ниски нива, то онова, което ще спестим, е по-скоро символично за данъците.

 

Намалението на лихвения процент от юли ще намали и дълговете на бургазлии за парно. Септемврийският спад обаче е без значение  Ако основната лихва продължи да пада, то намалението през януари ще важи за първото полугодие на 2013 г.

 

С последните законови промени само върху юлските и януарските лихвени проценти се изчисляват глобите. Така бургазлии няма да спечелят от последния спад.

 

Репортер: Цеца Алексова