Над 8% е ръстът на просрочените кредити...

Над 8% ръст на просрочени кредити сред българския бизнес през 2012-та спрямо миналата  година, сочи проучване на голяма компания за събиране на вземанията.

Това води до огромни загуби, включително загуба на доверие между търговски партньори. Другото следствие е натиск за вдигане на лихвите по заеми и лизинг за потребителите.

Около една трета от всички клиенти, независимо дали частни или юридически лица, просрочват кредитите според изследването. Така общата задлъжнялост между всички нас - участниците в българската икономика, достигна небивали размери.

„Данните, които са в публичното пространство са за 200 млрд. лева, което е действително една голяма плашеща сума. Но тя пак тръгва от непознаване на значението на този проблем - да се научим, че когато работим, трябва да изискваме плащане на своя труд и да започнем да търсим навреме парите си”, обяснява управителят на компания за събиране на кредити Райна Миткова-Тодорова.

Просрочените кредити не са големи, голяма част от тях са за по-малко от 500 евро.

Българските компании наистина са по-склонни на доверие да приемат търговските си отношения, твърдят специалистите.
 
Проблемите са, че компаниите очакват допълнителни негативни последствия за себе си във връзка с неизплатените кредити. Това може да доведе до увеличение на таксите за риск и лихвите.

Повече гледайте във видеото.

Репортер: Данаил Глишев