Хана Синкова протестирала срещу политиката на президента Янукович

На три години затвор беше осъдена жена, която си изпържила яйца и изпекла наденица на вечния огън в украинската столица Киев. Хана Синкова твърди, че го е направила в знак на протест срещу политиката на президента Виктор Янукович.


Присъдата беше прочетена от същия съдия, който изпрати зад решетките за седем години бившия премиер на страната Юлия Тимошенко.


21-годишната Хана е член на радикално младежко движение, наречено "Братството на свети Лука". Пред съда студентката заяви, че осквернила мемориала на Незнайния войн с намерението да привлече внимание към ветераните от войните, които живеят в мизерия. Хана каза още, че съвсем скоро тези хора ще се редят на опашка пред вечния огън, за да си пържат яйца, защото ще са толкова бедни, че няма да има къде да живеят, готвят и спят. Средната пенсия в бившата съветска република е около 200 лева, припомнят украинските медии.


Решението на съда беше прието със смесени чувства в страната, коментират анализатори. Общественото мнение е разделено и част от хората смятат, че три години затвор е твърде много. Други пък са категорични, че Хана заслужава суровото наказание, защото е осквернила паметта на героите от войните.