Причината за поредното отлагане е сложната политическа обстановка в Букурещ

Разглеждането на кандидатурите на България и Румъния за членство в Шенгенското пространство беше отложено за март 2013 г. Причината е в несигурността във възможностите на властите да спазват задълженията си. Това съобщиха дипломатически източници от Брюксел, цитирани от Агенция БГНЕС.

 

Планираше се въпросът да бъде обсъден на среща на вътрешните министри на държавите членки на ЕС в Люксембург, но "времето да вземем решение още не е дошло", заяви източник, пожелал анонимност.

 
Той поясни, че отлагането на обсъждането за март следващата година не означава, че и тогава ще бъде взето решение.
 
Редица страни, сред които Холандия и Германия, смятат, че условията за присъединяване на двете държави за момента не са изпълнени и дори Европейската комисия изразява резерви, заяви дипломатически източник. Те били свързани най-вече с политическото положение в северната ни съседка. Има сериозни съмнения относно ангажимента на правителството на Виктор Понта да спазва принципите на правовата държава.
 
ЕК, която няма никакви правомощия да взема решения по въпроса, трябва да публикува през януари доклад с оценка за напредъка на България и Румъния, който ще послужи на европейските правителства да дадат мнението си.