Конституционният съдия заяви, че обмисля оттеглянето си от поста

Скандалът около избора на Венета Марковска за конституционен съдия все повече се разраства. След като премиерът Бойко Борисов я призова да се оттегли сама, тя заяви, че атаката срещу нея е провокирана от засегнати интереси.


В интервю за информационна агенция „ПИК” Марковска обяснява, че очевидно е засегнала нечии интереси и призовава хората да си отговорят на въпроса кой има интерес от нейното дискредитиране. Марковска споделя и че за себе си има отговор на този въпрос: „Аз за себе си имам отговор и трябва да го търсим в тези, които не подкрепиха моята кандидатура. Въпросните хора си позволиха в пленарна зала, при провеждане на избора, да разнасят и размахват доноси в Народното събрание”.


На въпрос дали ще изпълни призива на премиера Борисов да се оттегли от Конституционния съд, Венета Марковска отговаря по следния начин: „Обмислям този въпрос, но категорично заявявам, че не мога да нося вина за твърденията в анонимния донос, тъй като са клеветнически и неверни”.


Всъщност Венета Марковска заяви, че ще отложи полагането на клетва като конституционен съдя и няма да встъпи в длъжност с останалите избрани в четвъртък.


Според закона клетвата трябва да е най-късно  една седмица след избирането им. Никъде в закона за Конституционния съд не е посочена възможност някой от членовете да отложи заклеването си.


„Репутацията на нито един човек не може да бъде по-важна от репутацията на една държава”, коментира правосъдният министър Диана Ковачева.

 

На въпрос дали Венета Марковска трябва да се оттегли, министърът заяви, че това е „въпрос на усещане и достойнство”.

 

Самата Марковска заяви, че обмисля този въпрос, като допълва - "не мога да нося вина за твърденията в анонимния донос, тъй като са клеветнически и неверни”.

Марковска изпрати и писма до МВР и прокуратурата, с които ги помоли да издирят автора на сигнала срещу нея. Прокуратурата отказа, защото няма данни за извършено престъпление. От МВР обаче се заеха да търсят автора на сигнала.

Вътрешният министър Цветан Цветанов обясни, че все още няма резултат от проверката. По думите на министъра авторът на сигнала трябва да се защити и да отговаря с името си.

Ще положи ли Венета Марковска клетва като конституционен съдия ще стане ясно в четвъртък, когато останалите избрани магистрати ще встъпят в длъжност.

Повече гледайте във видеото.

Репортер: Надя Ганчева