Членовете на Съвета за сигурност поискаха спиране на застрояването на палестинските територии

ООН се опитва да засили натиска над Израел след вчерашното решение новите еврейски селища в палестинските територии да се разширят двойно. Израелското правителство одобри вместо 3 000, да бъдат построени 6 000 нови домове в Източен Йерусалим и Западния бряг.

Членовете на Съвета за сигурност, с изключение на САЩ, поискаха спиране на проекта.

 

Кабинетът на Бенямин Нетаняху одобри планове за построяването на допълнителни 2600 къщи в новите селища в окупираните територии. Миналия месец Израел обяви планове за строежа на над 3000 къщи. Това стана веднага след като Палестина получи статут на държава нечлен на ООН.

 

Решението на израелското правителство беше критикувано от Съединените щати и правителствата в Западна Европа. То беше определено като провокация, която възпрепятства мирния процес. Въпреки това кабинетът гласува поредното разширяване на еврейските поселения.

 

„Ще строим в Йерусалим къщи за всички жители на града. Това е нещо, което правителствата досега правеха и което моето правителство ще продължи като практика. Йерусалим е столица на евреите от 3000 години”, каза Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел.

 

Някои анализатори определят плановете за нови строежи освен като отговор на действията на палестинската автономия в ООН и като предизборен ход. На 22-и януари в Израел ще се проведат парламентарни избори. Партията на Нетаняху „Ликуд” води в проучванията на общественото мнение.