Централната банка ще върне в страната 700 тона злато, които сега се намират в Ню Йорк и Париж

Централната банка на Германия ще върне в страната 700 тона злато от резерва си, които в момента се съхраняват в Ню Йорк и Париж. До 2020-а година половината от това количество ще бъде прибрано, обяви Бундесбанк.


Златните кюлчета са изнесени от Германия още преди години като предпазна мярка при евентуална инвазия от страна на Съветския съюз. Централните банки обикновено пазят златото си в други държави, така че то да може да бъде използвано за бързо закупуване на чуждестранна валута в случай на криза. Бундесбанк обаче ще прибере от Париж всичките си резерви, тъй като и Германия, и Франция използват еврото като валута.


В същото време Централната банка смята да намали количеството злато, което съхранява в Ню Йорк от 45 на 37 процента до края на 2020-а година. Засега резервът в Англия няма да бъде пипан.


Междувременно държавната одиторска агенция на Германия разкритикува правителството за това, че не следи правилно златните кюлчета. Агенцията дори допусна, че някои от тях не са проверени физически, за да се види дали те наистина съществуват реално.