Депутатите не подкрепиха „европейска” поправка в Изборния кодекс, предложена от ДПС

Парламентът отхвърли предложението на Движението за права и свободи „при необходимост и осигурен превод” в предизборната кампания да може да се ползва и друг език, освен официалния.

Идеята обяви от трибуната новият председател на ДПС Лютви Местан по време на обсъждането на второ четене на промените в Изборния кодекс. От думите му, цитирани от БГНЕС, стана ясно, че „като национална партия, която изповядва либерализма, ДПС приема безусловно този принцип (предизборната кампания да се води на български, бел.ред.), но абсолютизирането на ограничението вече поражда проблеми, които са противоестествени”.

Според депутата Алиосман Имамов „забраната да се използва небългарски език в кампанията е абсурдна”. Юнал Лютви пък призова „да не превръщаме в догма спазването на буквата на закона” .

Коментарите на народните представители на движението бяха посрещнати с несъгласие от други сектори на пленарната зала. Яне Янев видя в предложението им „косвени опити, които водят до сепаратизъм”. От „Атака” отчетоха „многократните опити на ДПС, целящи налагане на втори официален език в България по примера на някои държави на запад от нас”.

Недоволен от решението на мнозинството, Лютви Местан обвини колегите си, че са гласували против Европа, европейското поведение и препоръка на ПАСЕ. Лидерът на ДПС призова за прегласуване, което обаче потвърди резултата от първия вот.