Няма кражба, има много неефективности в здравната система, които позволяват това да се случва, обясни икономистът от ИПИ

„40% от всички болници в България са частни”. Това заяви Петя Георгиева от Института за пазарна икономика в предаването „Ревизия” по NOVA NEWS.

Има достатъчно средства в здравеопазването, изключително важно е как се разходват, смята тя. „Ефективността е на сравнително ниско ниво, контролът е доста слаб”, допълни Георгиева във връзка с увеличаването на вноската за здраве. 

Илко Семерджиев: Да не се подвеждаме по етикетите, а да търсим съдържанието

„Ако имаме 8 млрд. лева разходи, които са държавното финансиране на здравния сектор, трябва да обърнем внимание, че има още 40% над тези 8 млрд. лева, които са частни разходи - така нареченото доплащане от джоба на пациента. Тук включваме услугите в извънболничната помощ, включваме и разходите за лекарства. Това е много значим ресурс и е значително трудно да кажем на данъкоплатеца: „ние събираме 8% от вашите трудови доходи, нека да съберем още и да ги дадем на същия, който харчи вече тези 8 млрд. лева”.

„Колкото и да е странно, оказа се, че проект за частна болница може да създаде огромно напрежение в обществото – дали няма да изземе функциите на държавната”. Много неща трябва да се изпълнят, за да се случи проектът за Национална детска болница, уточни тя. „Все още спорим дали да е частна, дали държавна, дали частната болница няма да „открадне” лекарите, които ще лекуват тези деца. Тези проблеми замазват истинските проблеми с качеството на услугата, какви са цените, защо данъкоплатецът трябва да плаща за определени услуги, а не за други”, обясни Георгиева.

Главчев даде на ДАНС и прокуратурата казуса с болницата „Мама и Аз”

Икономистът призна, че когато се създава частна болница, структурата е предназначена за определени услуги, които са добре заплатени от Касата.
„В определени области в България няма определени специалности и такава помощ не се предоставя. Голяма част от болниците не предлагат достатъчно количества услуги – болници, където има само 5 ортопедични операции на година. Количеството, концентрацията на здравни услуги е важно”, изтъкна икономистът.

Георгиева потвърди, че системата стимулира частните болници, а тежките операции остават за държавните болници. „И в частните, но и в държавните болници имаме подбор на пътеки, които са с по-висока стойност”, каза Георгиева. Според нея идеята на многото здравни фондове е парите да се харчат по по-добър начин.  

На въпрос къде отиват заложените пари в здравеопазването, ако услугите не са качествени, Георгиева отговори, че това не е кражба, а има много неефективности в системата, които позволяват това да се случва.

„Когато водим този разговор с лица, които взимат решения, вие не очаквайте да се увеличи два пъти качеството на услугата, тъй като има увеличение на цените на световния пазар, растат разходи за лекарства. Ние сме длъжни да купуваме лекарства два пъти по-скъпо. Но пациентът като данъкоплатец очаква да види по-висок контрол, къде отиват тези пари, защо отиват там, защо не отиват другаде. Някой прави анализ, но това за какво са сключените договори между Касата и лечебните заведения, дали са на база на качеството на услугата, или защото Касата е длъжна да сключва договори”, допълни Петя Георгиева. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase