Според него "този инцидент е капка в морето на глобалната политика"

Ще доведе ли до сътресение в региона и в света смъртта на Раиси и ще има ли промени във вътрешната и външната политика на Иран? Темата коментира политологът и експерт по международна сигурност доц. Искрен Иванов в „Интервюто в Новините на NOVA”. 

Президентът и министърът на външните работи на Иран загинаха при катастрофа с хеликоптер. Машината изчезна от радарите в неделя на връщане от границата с Азербайджан. Няма оцелели – на борда са били и още седем души.

Иранският президент е загинал при катастрофата с хеликоптер

Според политолога не се очакват промени във формулата на властта на страната. „Вътре в Иран има фракции, които спорят за власт, но не мисля, че ще има отражение във външната политика – има твърд консенсус, че Западът е врагът и иранското влияние трябва да се разраства в Близкия Изток”, каза доц. Иванов.  

По думите на доц. Иванов ситуацията в региона ще остане в рамките на допустимото. "Големите актьори - САЩ, Русия и Китай са против ескалирането на напрежението, тъй като това може да подпали пълномащабна война", отбеляза той.

"Външната политика на Иран има три основни стълба: доразвиването на иранската ядрена програма, противопоставянето на Израел и съюзниците му и засилване на контактите с Русия", обясни експертът.

Мъглата, вътрешната опозиция или Израел убиха иранския президент

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase