КЕВР може да използва цената на тока за социални нужди, обясни той

„Либерализираният пазар на дребно за тока съществува много отдава в България. Коректният термин е да излязат ЕРП-тата (доставчиците на ток за гражданите). Този проблем е отложен с година. През това време цената на тока за бита няма да нарасне с много, освен с нарастването на процента на цената на тока на чуждестранните пазари”. Това каза бившият зам.-енергиен министър Явор Куюмджиев в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

Рискове и ползи от отлагането на либерализацията

Той обясни, че за едногодишното отлагане на либерализация на цената на тока КЕВР може да използва цената на тока за социални нужди. Ниската цена може да бъде поддържана с електричеството, произвеждано от АЕЦ „Козлодуй”, която да компенсира стойността на тока, произвеждан от останалата „американска централа”, изясни Куюмджиев.

В енергийния микс участват вятърните и соларните централи, които бяха присъединени 2008-2012 г., но те не създават такива напрежения, допълни той. По думите му събота и неделя обедно време цената на тока може да бъде нула лева. 

Най-вероятно няма да получим парите по Плана за възстановяване и устойчивост, каза Куюмджиев. В бюджета на държавата са предвидени тези пари, отсъствието им би увеличило дефицита или би намалило капиталовите разходи, допълни енергийният експерт. 

Той изтъкна, че има и положителен момент от това, че 500 млн. лева, предназначени за построяване на слънчеви централи грантово на определени хора, не се реализирало. „Защото е нечестно”, обясни Куюмджиев.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase