Те могат да се освободят от плащането на здравните осигуровки и за минали периоди

Българските граждани, които живеят в чужбина, вече могат да бъдат освободени от плащането на здравноосигурителни вноски у нас и за минали периоди, съобщиха от Националната агенция за приходите. 


Досега българите, живеещи в чужбина, можеха да се освободят от плащане на здравни вноски, ако са български граждани и пребивават извън страната най-малко 183 дни през годината.
За целта те бяха задължени да подават заявление в НАП преди напускането на страната и след завръщането си в родината трябваше да представят документ, с който да възстановят своите осигурителни права.


Вече няма срок, в който това заявление да бъде представено в Националната агенция по приходите. То може да бъде подадено лично или чрез упълномощено лице, или по пощата с обратна разписка, в офисите на агенцията по адресна регистрация.


За да се възстановят здравноосигурителните си права при връщане в България, гражданите трябва да подадат в НАП друго заявление – за завръщане, както и документи, които доказват пребиваването в чужбина повече от 183 дни през една календарна година, съобщават още от НАП.


От агенцията припомнят, че хората, които искат да възстановят своите здравни права веднага след завръщането си от странство, трябва да платят еднократно 12 здравноосигурителни вноски върху минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващи се лица. Ако се плащат през 2013г., това са 12 вноски по 33,60 лв.


С последните промени в Закона за здравното осигуряване българските граждани, които са граждани и на друга държава и не живеят постоянно (повече от 183 дни през календарната година) на територията на страната, не подлежат на задължително здравно осигуряване в България. Те могат да декларират, че не дължат здравноосигурителни вноски с декларация в офисите на НАП.