Разказаното от изслушаните днес ще бъде обсъждано и следващата сряда

След шестчасово заседание Етичната комисия към Висшия съдебен съвет не успя да вземе окончателно становище по СРС-скандала с магистратите.

 

В края на миналия месец анонимен подател изпрати в медиите шест телефонни разговора, направени със законни СРС-та. В тях се чува как няколко прокурори и съдии набират гласове, с които Камен Ситнилски да бъде избран за член на Висшия съдебен съвет. 

 

В изтеклите телефонни разговори се чува как прокурорите Иван Ванчев и Емил Христов уверяват Камен Ситнилски, че „Каквото сме говорили ще стане.”  Няколко дни по-късно Камен Ситнилски е избран за член на Висшия съдебен съвет от квотата на прокурорите.  

 

В рамките на днешното заседание, комисията към ВСС изслуша председателя на окръжния съд в Хасково Миглена Тянкова, членът на ВСС Камен Ситнилски, Окръжния прокурор на Хасково Иван Ванчев, Апелативния прокурор на Бургас Емил Христов и председателя на Районния съд в Свиленград Христо Георчев.

 

„Аз имах мандат да гласувам за Камен Ситнилски и Румен Боев. Обадих му се, за да го окуража, беше се разколебал за неговата кандидатура и беше болен”, заяви Емил Христов, Апелативна прокуратура Бургас. 

 

„Такива неща като манипулация, обещания, търговия не е имало”, заяви Иван Ванчев от Окръжна прокуратура – Хасково. 

 

 „Цели се дискредитация на конкретни личности и има подборен обстрел, на първо място на Ситнилски”, заяви Миглена Тянкова от Окръжен съд Хасково.

 

Според самия Камен Ситнилски изтичането на тези разговори е знак за това, че той е неудобен и се цели неговото отстраняване. Ситнилски категорично отрече да е имало каквато и да било манипулация при избора му за член на Висшия съдебен съвет

 

„Това е размахване на пръст към ВСС, да стане по-послушен и да е в тон с определени настроения за важни предстоящи избори. Обичам да се боря срещу някого, но така в тъмното няма как да знам срещу кого заставам”, заяви Камен Ситнилски. 

 

Междувременно срещу него всяка сутрин се провежда и протест от няколко десетки младежи, които настояват да бъде отстранен. Те обаче не пожелаха да кажат какво знаят за него и защо му искат оставката.

 

„Минах през тях, застанах до една жена и я питах за какво протестират, тя каза срещу един от ВСС, не ме познаха и си влязох”, заяви Ситнилски.

 

Иначе - Етичната комисия на Висшия съдебен съвет тепърва ще решава дали някой от тези магистрати е нарушил моралните норми с  поведението си.