Характерни за празника са пищни тържества, които се пренасят и във всеки хиндуистки дом в Индия

В Индия отбелязват празника Джанмащами – годишнина от раждането на Бог Шри Кришна. Той се празнува на осмия ден от тъмната половина на месец „shrāvaṇa” от хиндуисткия календар, когато се появява съзвездието “Rohini Nakshatra”, което се случва през август-септември.

 

Кришна е почитан като едно от най-човешките превъплъщения на Бог Вишну. Той се е родил преди повече от 5000 години в град Матура и е един от най-почитаните богове в Индия,чиито учения и досега силно влияят на хинду-мисълта и начин на живот.

 

Рожденият ден на Кришна се празнува от хиндуистите с постене. Те остават будни до късно през нощта, когато според преданието богът бил роден. В полунощ хората се събират, пеят песни, танцуват и си разменят подаръци. След края на поста някои от хиндуистите употребяват само мляко за храна.


В чест на празника домовете се украсяват с цветя и изображения на Кришна. Част от празненството се нарича „Dahi Handi”. На голяма височина се закача глинено гърне с мляко, украсено с гирлянди от цветя. Прави се пирамида от хора, която се стеснява към върха и един човек от групата се изкачва по нея до гърнето, за да го счупи. Чупенето става с кокосов орех, символ на плодородието, истината и душевната чистота. Вярва се, че разлятото мляко ще донесе благоденствие на цялата общност през годината.


Повече за празника – вижте в галерията.