Няма опасност от срив на националната сигурност, гарантира председателят на комисията

Комисията по досиетата не трябва да бъде закривана, а едноименният закон не бива да прикрива принадлежността на висшите разузнавачи към Държавна сигурност. Около това мнение се обединиха представители на няколко десни политически партии, Комисията по досиетата и неправителствени организации. Събра ги кръгла маса в парламента по актуалната тема с бъдещето на досиетата. 

 

През последните седмици се заговори, че управляващите искат да закрият Комисията по досиетата или да я преструктурират. Официално потвърждение за такова намерение няма.

 

Това, което се случи в последните седмици по адрес на дейността на комисията, на параграф 12 – нищо чудно да се случи и това”, каза председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов.

 

Костадинов напомни, че комисията още не е приключила работата си по отварянето на всички архиви. Според него предсрочното ѝ закриване ще е несправедливо към вече обявените агенти, обществото ще бъде ощетено от знание кои публични фигури са били доносници и ще се дадат нови възможности за спекулации и рекет с имена. „Явно определени кръгове и лица имат интерес да се случат тези неща”, заяви той.

 

На същото мнение е и шефът на фондация "Конрад Аденауер" за България - Марко Арндт, която организира дискусията. „Промени в структурата на комисията или по-далеч отиващи мерки не би трябвало да застрашават тези постигнати успехи”, заяви той.

 

Кръглата маса събра представители на партия ГЕРБ, на старата десница, на комисията по досиетата и неправителствени организации. Те се обявиха и против внесеното от БСП предложение за промяна в закона, която ще извади от списъка на проверяваните лица висшия ръководен ешелон в цивилното и военното разузнаване.

 

Костадинов гарантира, че няма опасност от срив на националната сигурност или разкриване на действащи агенти. Държавна сигурност обаче бе заклеймена като родител на мафията у нас.

 

Протестите, които текат в България вече почти четвърти месец, насочени срещу онова, което хората наричат мафия, в значителна степен се дължат на тези завързани в онова време зависимости”, каза професор Калин Янакиев от ДСБ.