Виктор Гърбев вероятно ще спестява по няколко лева на месец

 

Първи битов клиент излиза на свободния пазар на електроенергия. Това означава, че Виктор Гърбев ще плаща тока си по цени, които се определят не от енергийния регулатор, а от естествената конкуренция. 


Калкулацията показва, че по този начин в касичката ни ще влязат не повече от няколко лева на месец. Токът от свободния пазар може да намали сметката ни с до 10 на сто, смятат експерти. Причината за това е, че за да свети една електрическа крушка, например, едва 35% на сто е делът на електричеството. Останалото отново се определя от регулатора - близо 30% за нашумялата напоследък такса „задължение към обществото”, с която плащаме разходи за зелените и американските централи, както и за когенерациите. И 35 на сто - за това токът да дойде до дома ни, което отново става през мрежата на енергото.


В Европа всяка година на свободния пазар излизат 15 милиона потребители. За да има сред тях и българи, Виктор и негови колеги са разработили интернет платформа, която да помага на потребителите да преминат успешно през този дълъг път.


Още по темата гледайте във видеото.