Инициативата се организира в над 40 страни по света и се прави веднъж на всеки 10 години

На 15 юни започва VII Международно преброяване на белия щъркел. Инициативата се организира в над 40 страни по света и се прави веднъж на всеки 10 години. Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) е координатор на кампанията у нас, предаде БГНЕС.

 

Белият щъркел е една от малкото едри птици, които живеят толкова близо до хората. В народните вярвания той се свързва с новото начало и с пролетта, носи здраве и късмет, където свие гнездото си, някои дори го смятат за свята птица.

 

През първата половина на 20-и век популацията на белия щъркел бележи голям спад в световен мащаб. Тъй като птицата е индикатор за състоянието на околната среда (качеството и наличието на влажни зони и чисти води, състоянието на земеделските земи и използването на пестициди и химикали), през 1930 г. по инициатива на Германия, стартира Международното преброяване на белия щъркел, което се прави и до днес на всеки 10 години.

 

У нас акцията се провежда две поредни лета – през 2014 и 2015 г. В нея участват представители на Българското дружество за защита на птиците и много доброволци. 

 

Тази година в инициативата ще се включат и експерти от Изпълнителната агенция по околна. 

 

В VII Международно преброяване на белия щъркел вече могат да участват и граждани на всякаква възраст, включително и деца.