Хиляди се включиха в митинга в Дрезден

 

С многохиляден митинг отбелязаха в Дрезден една година от основаването на движението ПЕГИДА.

Още по темата

 

Това е един от водещите изразители на недоволството от притока на бежанци в Германия, а съкращението означава „Европейски патриоти срещу ислямизацията на Запада“. Правителството в Берлин се превърна в основна мишена на ПЕГИДА заради политиката си спрямо мигрантите.

 

Няколко хиляди се включиха и в контрапротести, насочени срещу ксенофобията. Стигна се и до сблъсъци, след като силите на реда се опитаха да разделят участниците в митинга на ПЕГИДА от контрадемонстрантите.

 

Междувременно, не стихва мигрантският поток през бившите югославски републики.  Словения пусна на територията си по-голямата част от  онези 5000 мигранти, които бяха блокирани по границата с Хърватия. Очаква се  парламентът в Любляна да позволи на армията да помага за граничния контрол.

 

Хърватия също отвори границата си със Сърбия, през където хиляди мигранти се опитват да достигнат по-богатите страни в Западна Европа. В края на миналата седмицата двете страни наложиха по-строг контрол на границите си, след като Унгария затвори южната си граница и принуди бежанците да се насочат през Словения. Това доведе до изостряне на напрежението между Будапеща, Загреб и Любляна.