Жителите на Куртово Конаре готвят блокади

 

Бунт срещу каменна кариера. Жителите на пловдивското село Куртово Конаре готвят блокади и гражданско неподчинение. Те протестират срещу дейността на каменната кариера и твърдят, че нейната дейност трови въздуха в района, застрашава здравето и унищожава земеделската им продукция.

 

Близо десетилетие каменната кариера е затворена. Преди две години обаче започва отново да работи. Камионите, натоварени с тонове чакъл обаче минават през селото, а хората там се оплакват, че дишат мръсен въздух, а отровните частици съсипват реколтата им.

 

Кариерата е отдадена на концесия на частна фирма. Съоръжението за добив на камъни няма изградена цялостна система за оросяване и обезпрашаване. „Имаме такава система, но тя е частична. Предстои изграждане на новата система и тогава вече няма да има никаква прах”, обясни управителят на кариерата Георги Георгиев.

 

Преди два месеца Регионалната инспекция по околната среда е издала предписание на фирмата-концесионер да отстрани нередностите, но търпението на местните хората вече е изчерпано и те настояват кариерата да бъде затворена. Събират и подписка за това.

 

Репортер: Благой Бекриев