Не пропускайте да видите тайните на Ришикеш тази събота от 13.00 ч. по Diema

Туристическото предаване „Без багаж“ ще отведе зрителите сред потайностите на Ришикеш тази събота от 13.00 ч. по Diema. Малкият индийски град е като магнит за всички, търсещи духовно просветление. Каква е причината именно Ришикеш да бъде отправна точка на многобройни поклоннически маршрути?

Твърди се, че магическия ореол на града е резултат от наличието на множество ашрами в района, пречистващите води на Ганг и киртан - пеенето на мантри от хиляди последователи на йога, Вишну, Шива и най-обикновени посетители. Ашрамите в древна Индия наричали домът на мъдреците. Обикновено се намирали на някое отдалечено място – високо в планината или в гората. Днес понятието се използва за обозначаване на духовна или религиозна общност, към която се присъединяваш за медитация, молитва, ритуал и духовно обновление.

Думата ашрам произлиза от думата асрая - на санскрит означаваща „защита". Тези обители осигуряват безопасно място за личностно развитие и преследване на духовни идеали. Това е пространство за среща на съмишленици,  за вникаване в ползите от йога, Веданта и Аюрведа. Ашрамите са отворени през цялата година. Основната цел на ашрама, като правило, е да служи за духовното развитие на своите членове чрез изучаване на свещените текстове, йога, медитация и мантри. Религиозният лидер  на ашрама дава на своите последователи духовно знание, което той самия вече е  получил от своя гуру и успешно прилага в практиката. Ашрамите са място за религиозни и образователни, издателски и благотворителни дейности.

Киртан на санскрит означава „възхвала”. Това е пеене на призиви и отговори в индийските религиозни традиции. Практиката киртан включва пеене на химни или мантри под акомпанимента на инструменти  като хармониум, барабани, чинели  и други. Според вярванията пеенето съдейства за отваряне на сърцето, тъй като нашето същество се състои от вибрации. Пеенето има дълбок ефект върху нашето тяло, ум и душа и дори върху заобикалящата ни среда, затова го определят като йога на звука. Различните музикални ноти имат съответните им нади, или фини канали в чакрите, енергийните центрове. Санскрит е специален, защото вибрациите на звуците имат пряка кореспонденция със значенията на всяка буква. Така че, дори ако ние не знаем значенията на думите, които се пеят, ние ще бъдем в състояние да разберем интуитивно това, което се пее. Именно в това е магията. Първото и най-важно е да се опитваш да припяваш. Най-важно от всичко е нашето намерение.

Тези и още много любопитни неща в ашрамите на Ришикеш  ще видите в „Без багаж“ тази събота от 13.00 ч по Diema.