Пред Novatv.bg подробности разказа медийният експерт Христо Тучев, който е двигател на инициативата

„С „Награди „Евлогий и Христо Георгиеви” за принос към българското общество” искаме да покажем достойните примери за хора, които към днешна дата са се посветили на проекти в областите образование, дарителство и бизнес”. Това заяви в интервю за сайта Novatv.bg медийният експерт Христо Тучев, който е двигател на инициативата. 

„Награди Евлогий и Христо Георгиеви” са учредени, за да популяризират делото на братя Георгиеви, както и приноса на наши съвременници в областта на образованието, дарителството и бизнеса. Отличията ще бъдат връчени на официална церемония, която ще се проведе в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май. 

С наградите за първи път тази година ще бъде почетено делото на двамата братя Евлогий и Христо Георгиеви – най-големите дарители в историята на България и в същото време ще бъдат отличени достойни българи на нашето съвремие. Ето какво още разказа Христо Тучев за инициативата, на която Нова Броудкастинг Груп е основен медиен партньор. 


Вие сте председател на организационния комитет за „Награди Евлогий и Христо Георгиеви за принос към българското общество”. Нека разкажем как се роди идеята за тази инициатива, която популяризира дейността на братята дарители. 
Роден съм в Карлово и съм възпитан в дух на родолюбие. Когато си от този град, живееш с легенди като Левски и Ботев. Още от дете усещах присъствието на големите Евлоги и Христо Георгиеви, които имат невероятна роля за изграждането на Софийския университет. Като дете вярвах, че като порасна, ще разбера повече за тях. И така един ден преди три години разбрах, че Ротари клуб – Карлово организира инициатива за построяването на техен паметник. Веднага се свързах с тях, като им казах, че много искам да помогна и помогнах. Оттогава постоянно се събираме и обсъждаме какво още трябва да направим, защото паметникът в Карлово е издигнат 120 години, след като Общинският съвет в града взима решение за това, а единствените им скулптури в България са тези пред Софийския университет. 

Това беше поводът да се свържем с проф. Христо Глушков, който е изследовател на живота и делата им. Става дума за една монография от 180 страници, издадена през 1980 г. в тираж 1 000 бройки. Софийският университет не е направил дори едно историческо изследване, посветено на Евлогий и Христо Георгиеви. Така  се роди идеята да издигнем паметник в душите на българите – като говорим за тях, като популяризираме дейността им, като ги извадим от забвението. Това са изключителни личности, които за нас могат да бъдат невероятен пример. Евлогий и Христо Георгиеви всъщност показват как можем да бъдем герои в мирно време – като се учим, като се трудим и постигнем много, за да оставим следа след себе си за поколенията. 

Към днешна дата за живота им се знаят изключително малко факти, каква е причината според вас? 
След Освобождението Евлогий Георгиев става депутат във Второто народно събрание, а Стефан Стамболов го изгонва в Румъния. По-малкият брат Христо е починал далеч преди тези събития. За времето Евлогий е такава доминантна фигура, че решава статуквото на абсолютно всички, организацията на войната и периода след нея. Той е пресечна точка на руската, френската и английската дипломация. 

Важен факт също така е, че историческата наука в България се развива след 1944 г. по времето на комунизма, а според комунистическата доктрина братята Евлогий и Христо Георгиеви са едри капиталисти. През 1960 г. дори се обсъждало да се махнат техните статуи пред Софийския университет и да се сложат Сталин и Ленин. Впоследствие се стига дотам да заличат имената им от скулптурите, които по-късно са възстановени. Великите личности са неукорими и неоспорими, те притесняват конюнктурните личности, а българската история изобилства с такива. 

Защо е толкова важно днес да знаем повече за Евлогий и Христо Георгиеви, които са безспорни иноватори за времето си?
За да може децата ни да искат да станат като тях, за да имат пример. Защото са национални герои, защото реализират американската мечта. Затова кампанията за наградите на тяхно име цели да покаже достойните примери за хора, които към днешна дата са се посветили на проекти в областите образование, дарителство и бизнес. 

„Награди Евлогий и Христо Георгиеви за принос към българското общество” ще бъдат връчени на 24 май в три категории – образование, дарителство и бизнес. Какви са етапите от номинациите към връчването на отличията? 
Самата кампания за наградите започна много преди медийния отзвук, като включва поканите към номиниращите организации, индивидуални срещи със стотици хора и обяснения, за съжаление, кои са Евлогий и Христо Георгиеви. В категория „Образование” поканихме да номинират представители на всички университети. В област „Дарителство” поканихме благотворителни организации като Българския червен кръст и редица други, а в категория „Бизнес” – национално представените бизнес организации. Като организационен комитет се постарахме в подробности да се запознаем с живота и делото на Евлогий и Христо Георгиеви. Критериите и преценката са свързани със съпоставката с постигнатото от тези, които са номинирани. 

Нека обясним защо се спряхте на категориите „Образование”, „Дарителство” и „Бизнес”.
Наградите ще бъдат връчени в тези три категории, защото в тези области заслугите им са изключителни и техният живот се обобщава от тях. Това, което са направили в областта на образованието за изграждането на Софийския университет „Свети Климент Охридски”, е мисията на техния живот. Това не е спонтанно решение. Според мен още като деца, заради влиянието на Райно Попович, те са усетили силата на знанието и неслучайно са говорели са седем езика. Освен това те наистина са най-големите дарители и най-успешните предприемачи в историята на България. 

Още тогава те са имали ясна визия, че образованието трябва да е приоритет за българското общество.  
След края на войната Евлогий Георгиев става депутат, но го изгонват от страната. Безкрайно обиден, той заминава за Румъния и никога повече не се връща в България, но не променя завещанието си, което завършва с думите: „Само надеждата ми, че и аз ще мога с нещо да допринеса за величието и просперитета на отечеството ни, ме кара да умра спокойно”. Евлогий Георгиев е знаел, че България ще бъде велика и просперираща и той ще участва в това. Завещал е пари за построяването на университет в държава, в която 3% от населението е грамотно. Така в продължение на 120 години се създава цветът на нацията, а Софийският университет е цветът на знанието и майката на всички университети у нас. 

Двамата братя са най-богатите хора в историята на България, като целия си живот те са посветили на това да завещаят величие на страната. Как да се учим от техния опит днес? 
Примерите са за мислещите хора. Ако желаем развитието на нацията, трябва да се учим, трябва да сме образовани, за да просперираме. Трябва да уважаваме предприемачеството и самите ние да се стремим да имаме сериозен успех не само за себе си, но и за семействата си, за града си, за държавата и да инвестираме в поколенията. 

Кое е разковничето за успеха на Евлогий и Христо Георгиеви? 
Много ми се иска техният живот да бъде изучен и да разбера как е станало (усмихва се). Те са имали 60 писари, които са водели документацията им върху индиго и това е най-големият архив от Възраждането, който се намира в Българския държавен архив и не е отварян. Частта от архива, която е на румънски език, се намира в Букурещкия архив и също не е отваряна. Изобщо не е проучван начинът, по който те са водили делата си, бизнес отношенията си. Сигурен съм, че това са исторически извори, от които може да се учи българска икономическа история, политическа история, история на Възраждането. Всичко това е скрито там и не е проучвано. 

Какви спомени пазят за тях в Букурещ?
Наскоро се срещнахме с председателя на Българското дружество в Букурещ проф. Лука Велчoв, който ще присъства на наградите на 24 май в София. Проф. Велчов е живата история на България и Букурещ, който познава всеки камък и историята на всеки камък. Той е събрал всички документи на българското Възраждане, изучавал е румънските архиви, притежава невероятни знания за ролята на великите българи в Букурещ. 

Евлогий Георгиев е най-големият дарител на Букурещкия университет, както и на Атенеум Роман, румънската филхармония. Всички помнят кои са Евлогий и Христо Георгиеви, а българската диаспора в Букурещ се отличава с изключително силни имена. 

Благотворителността е мисията на живота им, но в родината тяхната безкористност в делата сякаш остава неразбрана. 
Ние съдим за тях по завещанието им, но те са помагали изключително много и са били филантропи приживе. Може би фактът, че остават без наследници, прави това завещание толкова значимо. Те са имали скромен и рационален живот с феноменално разбиране за света, в който живеем – както по отношение на геополитиката, така и по отношение на живия живот в поробена България и в Румъния. Евлогий и Христо Георгиеви са били космополити с много ясна информация за всичко. Когато въвеждат телеграфа в бизнеса, те успяват да променят изкупните цени на житото на борсата в България един ден след промяната на Лондонската борса и това е забележителен факт. 

От историческа гледна точка имаме ли неизпълнен дълг към Евлогий и Христо Георгиеви? 
Нашият дълг е да помним. И всички като тях да знаят, че един ден ще има хора, които ще помнят. Четейки за двамата братя, стигам до извода, че Евлогий Георгиев изобщо не е търсел благодарност. Ако беше търсил благодарност, той щеше да построи Софийския университет приживе. Той е направил осъзнат житейски избор. 

Държа да подчертая още нещо – Карлово дължи много на Евлогий и Христо Георгиеви, които никога не забравят родния си град и постоянно финансират настоятелства. Годината е 1877, по време на войната Карлово е освободено от руски войски, които се изтеглят и на тяхно място идват турски. Избиват 2 000 души на центъра. Градът е осиротял – с жени вдовици, деца сираци и глад след Освобождението. Евлогий Георгиев построява текстилна фабрика в Карлово и я подарява на общината, за да има къде да работят жените, за да изхранват децата си. Той пише приходите от тази фабрика да отидат за построяването на училище, а остатъкът да се използва за издръжката на болница. Техният пример е невероятен не само за града, но и за цялата българска нация. 

***
„Награди Евлогий и Христо Георгиеви” ще отличат достойните примери днес в областта на образованието, дарителството и бизнеса, а Нова Броудкастинг Груп работи в подкрепа на развитието на българското образование в рамките на дългосрочната социална инициатива „Мисия образование”

Повече информация за „Награди Евлогий и Христо Георгиеви” можете да намерите на уебсайта georgievi.bg, на официалната Facebook страница и в канала на инициативата във Vbox7.com

Автор: Илиана Найденова