Gong.bg стана на 10 години, а баскетболът неотдавна стана на 125

По случай на 10-ата си годишнина Gong.bg представя поредната класация за този път "Топ 10 на най-великите баскетболисти" в историята. Спорният журналист на медията Мария Мицова представя на потребителите имена като Коби Брайънт, Ървин "Меджик" Джонсън и ЛеБрон Джеймс в своята подредба на спортистите.

В онлайн класациите на Gong.bg потребителите могат да открият малко известни и интересни моменти от спортната кариера на най-добрите световни спортисти. 

№8 Шакил О`Нийл

Естествено, след Big Fundamental да сложим и Big Aristotel. Само един от многото прякори на Шакил О`Нийл. Заради колоритния му образ, цифрите някак изглеждат малки. 4 титли на НБА, три пъти MVP на Финалите и веднъж на редовния сезон, два пъти топреализатор на Лигата. Шакил изкарва 19 сезона, като 15 от тях доста успешни.

Доминация и абсолютна мощ направиха О`Нийл най-добрият център в новата история. И ако мислите, че Дуайт Хауърд е нещо страшно...  може да видите видеа на Шакил от края на 90-те и началото на 2000. Някак логично, той отнесе таланта си след паркета в тв студиото и в момента се справя не по-зле със задълженията си на анализатор за ESPN… и с не по-голям финес.

№9 Лари Бърд

Когото и да пропуснем от Лари Бърд, Уилт Чембърлейн, Хаким Олайджуон, Доктор Джей, все ще си е загуба. Ще се спрем на Лари Бърд от тях обаче, защото №10 е запазено, резервирано, и много специално. Цялата професионална кариера на Лари, не случайно наричан Легендата, Бърд преминава в Бостън Селтикс. №33 там отдавна е религия.

Три титли, два пъти MVP на Финалите и три на редовния сезон, a цифрите дори нямат значение, защото Лари Бърд просто е удоволствие за окото. Дори да не беше спечелил нищо в кариерата си, той пак щеше да бъде един от най-страхотните баскетболисти в историята.

Универсален, перфектен стрелец и с инстинкт за милиони. Без да има никакъв атлетизъм, Бърд надвива конкуренцията безпощадно. Лари Бърд е един от хората, които поставиха НБА на картата на света за милиони извън САЩ, затова заслужава признанието, което му се дава.

№10 Дирк Новицки

Под този номер ще включим няколко европейски играчи, които нямат всички успехи и титли на гореспоменатите, но мястото им в историята е толкова огромно, че просто няма начин. А и са ни на сърце. Голямото сърце на Дирк Новицки, в комбинация с феноменалния талант на германеца го прави може би единственият европеец, който в действителност има място в подобна класация.

Новицки донесе титла на своя Далас, при това побеждавайки страховития Маями на ЛеБрон Джеймс и Дуейн Уейд във финалната серия. Дирк играе вече 19-я си сезон в НБА, всичките за Далас.

Новицки е първият европеец, титуляр в Мач на звездите, първият европеец MVP на редовния сезон, а в момента е 6-ти в класацията на топреализаторите за всички времена. Естествено, и най-добрият реализатор, роден извън САЩ, в историята на НБА.

Кои баскетболисти заемат челните места, може да видите в цялата класация на Мария Мицова в сайта на Gong.bg ТУК