Мярката е отговор на решението на Вашингтон да въведе по-високи мита върху алуминий и стомана

Започва нова търговска война. Канада обяви, че ще наложи наказателни мита на стойност близо 13 млрд. долара върху вноса на редица американски стоки. Стъпката е отговор на обявеното решение на САЩ да въведат мита от 25% върху вноса на стомана и 10 на сто – върху вноса на алуминий от Евросъюза, Канада и Мексико.

САЩ с мита за ЕС, очакват се контрамерки

"Днес се оказахме мишена на наказателни мита за канадските алуминий и стомана. Искам да съм ясен: тези мита са напълно неприемливи! Американската администрация взе решение, за което съжаляваме и очевидно ще доведе до ответни мерки", коментира канадският премиер Джъстин Трюдо.

И Брюксел заяви, че  ще отговори с мита върху американски стоки. Париж и Берлин излязоха с обща декларация, в която подкрепиха предложените от ЕС контрамерки и заявиха, че ще работят в тясно сътрудничество за тяхното прилагане.

Мексико с ответни наказателни мита срещу САЩ

Новината за решението на Вашингтон не е изненадваща, тъй като от около два месеца президентът Доналд Тръмп заплашва ЕС с новите санкции. Пазарите обаче реагираха веднага и индексът „Дау Джоунс” затвори със спад от 252 пункта.

Мнозина вече определиха решението на Вашингтон като начало на нова търговска война.
Въпросът, който стои на дневен ред, е докъде е склонен да стигне Доналд Тръмп, след като произведе първите "изстрели".

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.