Правилата за даване на българско гражданство срещу инвестиции са опасни за сигурността на Европейския съюз

Правилата за даване на българско гражданство срещу инвестиции са опасни за сигурността на Европейския съюз. Такава критиката се съдържа в доклад на Европейската комисия.

В общо 20 държави има механизми, които са потенциален проблем, но три държави - Малта, Кипър и България, прилагат практики, които са особено опасни за сигурността, се казва в доклада.

В нито една от трите държави няма цялостна, ситематизирана информация за самоличността на хората, които са получили гражданство срещу инвестиции. Докладът казва още, че проверките на кандидатите не са достатъчно детайлни, което дава възможност хора с престъпни намерения да се сдобият с разрешение за престой в общността или направо с европейско гражданство.

Край на възможността за българско гражданство срещу инвестиции

"Трябва да осъзнаем, че след като една страна продаде гражданството, тя практически продава гражданство в целия Европейски съюз. На практика, страната продава нещо, което не притежава", коментира еврокомисарят Вера Юрова.

В отговор на критиките, българското правителство официално сложи край на бързата процедура за българско гражданство на определени инвеститори.

За последните 5 години у нас 50 души са получили гражданство, защото са инвестирали поне 1 милион лева в държавни ценни книжа, акции на предприятия или доверителни сметки. Те са, например, от Пакистан, Египет и Русия. Валидността на техните документи няма да бъде поставена под въпрос.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.