До края на май трябва да приключат ремонтите на всички други разкопани улици в централната градска част

Стар топлопровод е причина за отлагането на ремонтите на емблематичните софийски улици „Цар Иван Шишман” и „6-ти септември”. При планирането на подмяната на настилките през 2015 г. той не е давал индикации за проблеми. Миналата година обаче започнали авариите и се налага спешно да бъде подменен.

„Няма как да си позволим да ремонтираме настилките, а след това да трябва да се разкопава многократно при аварии”, коментира кметът на София Йорданка Фандъкова.

„Освен това на „Шишман” ще има бетонна плоча, така че ние не можем да си позволим да бетонираме, а отдолу да имаме компрометирана мрежа”, заяви от своя страна Дончо Барлабов,  заместник-кмет на София по направление „Финанси и стопанска дейност” .

От „Топлофикация” помолили Столична община да се забавят с подмяната на асфалта, защото процедурата се бави. След десетина дни ще приключи процедурата по избор на изпълнител за ремонта.

РЕМОНТЪТ НА ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ: Част от улиците ще бъдат завършени догодина

„Цялата документация след това трябва да отиде в Европейската банка за възстановяване и развитие, да получим одобрение от банката и чак тогава ще можем да стартираме останалите процедури”, каза Елизабет Павлова, говорител на Топлофикация – София.

Подмяната на тръбите на ул. „Шести септември” и на ул., „Цар Иван Шишман” ще започне догодина и ще продължи поне 3 месеца. До края на май трябва да приключат ремонтите на всички други разкопани улици в централната градска част.

Софиянци, които развиват бизнес в тези зони, нямат търпение подмяната на настилки да приключи, защото търпят сериозни загуби.

 „Да ,наистина пречи – прах, шум работата е по-слаба”, сподели Цветелина, продавач в магазин.

„След 5 години време за планиране общината най-накрая разбра и се сети, че всъщност комуникациите, подземните мрежи на топлофикациите и водопроводите по улиците „Цар Иван Шишман” и „6-ти септември” са за смяна”, добави друг потърпевш.

Ако ремонтите не приключат до края на май, ще започнат да се налагат глоби за фирмите-изпълнители.

Репортер: Ивелина Драгнева

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.