„Технократи” са финалистите в конкурса за социално отговорна инициатива – ПРОМЯНАТА, на NOVA

Точно преди седмица се проведе първото национално състезание с водородни автомобили за ученици от осми до дванадесети клас. Организатори са „Технократите” – финалисти в конкурса за социални предприемачи на NOVA в партньорство с Reach for change. Деца от Враца се готвят и за световно състезание. „За първи път отбор от Източна Европа ще се включи в надпреварата.”, репортаж на Румяна Попова.

Стартира шестото издание на ПРОМЯНАТА

„Това може да е колата на бъдещето. Тя още е в умален модел, но е голямата амбиция на група момчета от Враца, които станаха първите победители в състезание с автомобили, задвижвани с водородна клетка.” Самите деца разказват пред камерата. Александър: „Не знам дали ще е автомобилът на бъдещето. Но тама ще е супер, защото с него опазваме природата.” А Самуил Ивайлов добавя: „Карането с водород пести много енергия. Глобалното затопляне не е мит, то е проблем. Имаме 5 години да минем на такава водородна система. Това е по едно изследване от Харвард. Иначе планетата ни ще бъде съсипана.”

Всичко за момчетата започва от работилница, където момчетата са пилотите, а татковците са механиците. И всички са компетентни за устройството на автомобила. „Има водородна клетка, от едната страна влиза водорода и въздуха, смесват се, правят електрони и протони и зареждат двигателя.”, споделя едно от децата. „Те сами си добиват водорода, имат си малка зарядна станция, в която се сипва вода, подава се електричество и се случва процеса електролиза, при който се запълват водородните контейнери и се задвижва автомобилът.”, обяснява и един от възрастните участници.

"Целта на състезанието е в отборен клас 8-12 да се научат на това какво е възобновяема енергия и как тя работи и как се добива енергия от слънце, вятър, вода и кулминацията е какво е водородът, който има клетка, как работи водорода и как автомобил може да се зарежда, използвайки само реално вода или водород", добави организаторът от "Технократи".

Затова отборът, който от години се развива в автомоделните спортове, подходил с отговорност към промяната и предизвикателството. Така с общи усилия стигнали на най-важното място – националната надпревара, организирана от "Промяната" и „Технократи“.

Победата дошла с преднина от над 100 обиколки.

"Победителят отива на финалите в Прага на 8 юни, където ще се съревновават с още 19 отбора от цял свят", заяви Ивайло Бонев.

"Ние сме първият, в България сме първият отбор, който се включва от този блок на такова събитие. Самият факт, че имат смелост и виждате с какъв хъс са готови да участват, наистина това е достойно", добави треньорът.

Още любопитни подробности за първото по рода си състезание с водородни автомобили за ученици, можете да видите във видеото.

На 1 юни стартира шестото издание на ПРОМЯНАТА. В периода до 18 юли ще се приемат кандидатурите на социални предприемачи, които имат работеща идея, с която да подобрят живота на децата на България. Информация за кандидатстването на адрес: http://www.nova.bg/promyanata