От есента правителството въвежда екотакса от 15 стотинки върху тънките амбалажни торбички у нас, за да се ограничи потреблението и замърсяването с полиетилен.

От есента правителството въвежда екотакса от 15 стотинки върху тънките амбалажни торбички у нас. Целта е да се ограничи потреблението и замърсяването с полиетилен. По този повод еколози сигнализираха за друг проблем. Така наречените биоразградими торбички в големите търговски вериги подвеждат потребителите. На всеки плик е отбелязан срок, в който той трябва да се разгради в природата. Именно тази информация, според специалистите, не отговаря на истината.

Годишно у нас се изхвърлят 1 милиард и 200 милиона торбички. Образно казано - те са достатъчни да покрият площ от 300 хиляди квадратни километра.

Спасението от найлона в световен мащаб се крие в използването на биоразградими продукти. Търговските вериги у нас предлагат торбички, за които претендират, че са биоразградими в рамките на 18 месеца. Съвсем на сляпо магазините пък разчитат на технологиите, които производителите прилагат.

Основният проблем в България е липсата на регламентиран стандарт за биоразградимост.

Потърсихме коментар от една от големите компании - доставчици на биоразградими торбички. Оттам посочиха, че работят с лиценз на канадска компания, а продукцията им се изнася за Западна Европа.

Засега потребителите могат само да разчитат на съвестта на производители и търговци.