Нова ТВ провери какви са здравословните рискове за българските огнеборци...

 

Заради пожарите в страната напоследък екипът на Нова ТВ реши да ви разкаже за хората, които са най-близо до огъня - пожарникарите. Много от тях в продължение на седем  дни по 24 часа живяха в сърцето на огъня на Витоша и дишаха отровните газове от изгорелите дървета.

 

Антон Субашев и Димитър Иванов са само двама от огнеборците, които спасиха живата гора на Витоша. През седемте дни на пожара тези мъже са носели само маска на лицето си. Според лекарите обаче дори този приятен за дишане, според пожарникарите въздух, крие големи рискове - най-вече заради големите количества въглероден оксид

 

Най-опасното при отравяне с въглероден оксид е, че той няма мирис и няма как да бъде усетен от самите пожарникари. Затова и отравянето настъпва мълниеносно, коментират лекарите.

 

Първите симптоми са дразнене в гърлото, кашлица, отделяне на храчки като дим, което значи, че те са поели повече дим и трябва да се прегледат

 

Здравословното състояние на пожарникарите обаче се проверява задължително само веднъж в годината. Иначе те сами трябва да си кажат, ако усетят проблем след тежък пожар като този в „Бистришко бранище".

 

В същото време апаратурата на пожарникарите редовно минава на преглед при друг лекар.

 

Кой и къде се грижи за екипировката на огнеборците и в чии ръце е сигурността им - ще ви разкажем в неделя, 15 юли.

 

Репортер: Надя Ганчева