У нас няма ценови шок, а паника и празно говорене, според председателя на комисията по стокови борси и тържища...

Според председателя на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев няма ценови шок у нас. В \"Часът на Милен Цветков\" той заяви, че става въпрос за паника и празно говорене.

\"В България хората спираха да купуват. Всичко продължава да върви надолу. Нямайки голям оборот, търговците на дребно разчитат на голямата печалба\", отговори Едуард Стойчев на въпрос на какво се дължи голямата разлика в цените на борсата и по пазарите.

Макроикономистът проф. Чавдар Николов заяви от своя страна, че спадът в търговията на дребно е значителен.

\"Обикновено при европейските семейства около 16% от дохода им отива за храна, докато при българските семейства процентът е 60\", коментира проф. Чавдар Николов.


\"Ако погледнем от 2007 г. до 2011 г., единствените храни, които като цяло много са поскъпнали, са захар, олио и кашкавал. Ако погледнем другите стоки, те са по-евтини в момента, отколкото през 2008 г., която беше една от най-добрите години. По-евтини са били свинското месо, каймата, пилето, оризът, бананите и др.\", коментира още Едуард Стойчев.

Според председателя на Асоциацията на потребителите Богомил Николов кризата не е еднаква за всички. Той заяви, че има големи социални групи с много ниски доходи, за които всяко едно колебание на цените се вижда като огромно. От друга страна, тези, които правят задръстванията по \"Орлов мост\", не виждат разликата в супермаркета.

Според макроикономиста Чавдар Николов в страната липсват пари. Той заяви, че България има нуждата да сключи заеми за около 3 млрд. евро.