На практика излиза, че залавянето на дизайнерски дроги се дължи грубо казано на случайността...

Синтетични наркотици за 1 милион евро бяха заловени на софийското летище. Такава дрога най-често се продава на деца – тя е евтина и лесна за намиране.


Оказа се обаче, че митничарите нямат тестове за този тип наркотици. Така откриването им става изключително трудно.


Мефедронът е дизайнерска дрога, произвежда се в Китай и най-често на пазара се продава като соли за баня. В България този наркотик е забранен едва от шест месеца и само за този период митническите власти са заловили повече от 30 килограма бели кристали.


На практика излиза, че залавянето на дизайнерски дроги се дължи грубо казано на случайността. В същото време това са най-модерните в момента наркотици сред тийнейджърите. Наркотикът има сходно действие с амфетамините и кокаина, само че е по-опасен дори от тях.


Наркотикът се произвежда в Китай, след това се намира най-лесният начин да се вкара в някоя от страните членки на Европейския съюз, например България. Част от дрогата остава в транзитната страна.


Останалото количество се пакетира и чрез куриерска фирма се изпраща в другите държави. Най-често клиентите, които купуват дизайнерските наркотици, са децата между 15 и 25 години.