На втория ден от Великден хиляди вярващи участваха в традиционното литийно шествие в Бачковския манастир, при което се изнася Чудотворната икона на Св. Богородица от обителта и се носи на ръце до местността Клувията.

На втория ден от Великден хиляди вярващи от цялата страна се стекоха в Бачковския манастир. Те участваха в уникалното литийно шествие с чудотворната икона на Света Богородица. Вярва се, че който следва иконата по пътя й, ще получи здраве и изцеление.

По традиция чудотворната икона на Света  Богородица, която се смята за покровителка на Бачковския манастир, се изнася рано сутринта. Това е най-старото и запазено до днес литийно шествие. То води началото си отпреди 350 години.

Повечето от хората идват на този ден с болката и проблемите си, споделя игуменът на манастира.

Хиляди богомолци извървяват пеша трикилометровото разстояние от Бачковския манастир до местността Клувията, носейки на ръце чудотворната икона на Света Богородица.

Легенда разказва, че светинята е била изнесена от обителта през първите години на Османското владичество. За да я запазят от турците, монасите я скрили високо в скалите и запазили мястото в тайна.

Иконата  била открита през 17 век от две пастирчета, които я върнали обратно в манастира. За това всяка година на този ден се състои литийното шествие, което повтаря пътя на светинята до местността Клувията и обратно.