Еколози дори заведоха дело срещу Министерството на туризма и енергетиката, защото въпреки дадената концесия, липсва задължителния Доклад за оценка въздействието върху околната среда. Те настояват концесията да бъде отменена.

Предстоящото проучване на българското Черноморие за наличието на нефт и газ в района на Силистар събра на протест еколози. С плакати \"не превръщайте Бургас във втори Чернобил\" представители на екоорганизации посрещнаха заместник-министрите на икономиката, енергетика и туризма, както и хора от фирмата, спечелила правото да проучва шелфовата зона.

И еколозите, и кметовете на черноморските общини протестират срещу решението на Министерския съвет, с което се позволява проучването на Черно море в зоната на Силистар за нефт и природен газ.

Еколози дори заведоха дело срещу Министерството на туризма и енергетиката, защото въпреки дадената концесия, липсва задължителния Доклад за оценка въздействието върху околната среда. Те настояват концесията да бъде отменена.

Именно в Бургас преди две години беше организиран първият у нас местен референдум за проекта Бургас-Александруполис. Подобни референдуми имаше след това в Созопол, Поморие и Приморско и резултатите от всички допитвания бяха срещу проекта за петролопровод. Според нашето законодателство обаче, решенията от местни допитвания не са задължителни. И сега, за новия проект отново не е искано мнението на хората от черноморските общини.

Кметовете на юг от Бургас са убедени, че дълбаенето за нефт и газ ще унищожи туризма, а това е основният им източник на доходи.

От Министерството на икономиката, енергетиката и туризма твърдят, че са спазили всички процедури. А Доклада за оценка въздействието върху околната среда ще бъде направен, едва когато стане ясно има ли нефт и газ в района.

Решението за проучване бе взето от Министерския съвет в началото на февруари тази година. Зоната, където ще се търси нефт и газ, обхваща континенталния шелф и изключителната икономическа зона на България в Черно море от Резово до Бяла - площ размери 115 на 130 км. Според фирмата концесионер, голяма част от терена е извън териториалните води на България.

Еколозите припомнят, че на брега на тази зона е  Природен парк \"Странджа\" с 5 резервата, 12 защитени местности и 17 природни забележителности.