Ако искате да работите в Ирландия, или Холандия, ще трябва доста да почакате. За да работите там, трябва задължително да имате и разрешение за работа на тяхна територия. Същото ще ви трябва и в Белгия, Германия, Франция, Италия, Люксембург, Австрия, Великобритания и Малта.

10 държави-членки на Европейския съюз няма да отворят трудовия си пазар за български работници и през следващите две години, по думите на австрийския социален министър. В останалите четиринайсет, сънародниците ни вече могат да работят свободно.

Още с присъединяването на България към Европейския съюз беше поставен преходен период, в който всички останали членки можеха изберат дари да затворят, или не трудовия си пазар за българите. Равносметката след това все пак е в наша полза - 14 без забрани, срещу 10 с ограничения. Цифрата, обаче не изглежда обнадеждаващо, особено, ако държавата, в която искате да работите е от вторите. 

Ако искате да работите в Ирландия, или Холандия, например, ще трябва доста да почакате. В законодателството им е записано, че български, или румънски граждани могат да бъдат наети, само ако за съответната позиция не се намери кандидат от всички останали страни-членки.

За да работите там, трябва задължително да имате и разрешение за работа на тяхна територия. Същото ще ви трябва и в Белгия, Германия, Франция, Италия, Люксембург, Австрия, Великобритания и Малта.

До края на годината всички останали страни-членки трябва да решат дали да премахнат забраните. Очакванията са, че те ще се възползват и от последната възможност да удължат ограниченията, която важи до 2013-та година. След това, те също ще са задължени да отворят трудовите си пазари.

Иначе – най-много българи работят зад граница в Испания, Гърция и Италия.