За първи път тютюнопроизводителите у нас ще получат национални доплащания в размер на 143 млн. лв. половината от сумата, 70 млн. лв. да бъде изплатена на 2 пъти до края на август тази година, а останалата половина – през март следващата година.

За първи път тютюнопроизводителите у нас ще получат национални доплащания в размер на 143 млн. лв. половината от сумата, 70 млн. лв. да бъде изплатена на 2 пъти до края на август тази година, а останалата половина – през март следващата година. Начинът на разпределение на парите обаче предизвика недоволството на производители в страната.

До края на този месец тютюнопроизводителите ще получат авансово 35 милиона лева, но с тях всъщност ще трябва да покрият задълженията си към държавата. Така, вместо  93 стотинки, Петко Кондов сега ще получи 46 ст. - или половината от цената на килограм тютюн.

Производителите не са съгласни и с начина на разпределение на средствата в зависимост от сортовете, отглеждани в северна и южна България - разликата в цената на север и на юг е повече от лев.

Според обяснението на земеделското министерство,  парите се разпределят в зависимост от себестойността и вложените разходи при  всеки отделен сорт и пазарните условия.

Какво ще бъде окончателното решение на правителството – предстои да разберем.