Екип на \"Календар\" гостува на един от най-старите майстори на прочутото родопско пълнено агне в було...

Въпреки кризата днес в смолянските села няма семейство, което да не сложи на трапезата си агнешко.

Макар и броят на овцете през последните години главоломно да намалява, по традиция хората продължават да си отглеждат поне по агне за Гергьовден.

Екип на \"Календар\" гостува на един от най-старите майстори на прочутото родопско пълнено агне в було.

Каменна пещ, около 15-килограмово агне, отглеждано в екологични условия, мерак и много търпение. Това са основните неща, които според Милчо Рушанов са нужни на човек да приготви пълненото агне по родопски.

За приготвянето на плънката се е погрижила съпругата му. След нея Милчо демонстрира майсторлъка при зашиване на агнето и издаде тайната за нещата, с които най-си вървяло печеното.

И докато Милчо се поти на пещта в очакване на празничния обяд съседите му си спомнят за миналогодишното му печено.

За  цялостното приготвяне на празничното печено са необходими около 4 часа, а майстор Милчо казва, че както и да го приготвиш, няма да е вкусно, ако няма с кого да го споделиш.